Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Obezite Diyetisyen Güneş Aksüs, açlık ve obezitenin engellenmesi için yapılan çalışmaları yazdı

        Diyetisyen Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Bir tarafta açlıktan ölenler, bir tarafta da şişmanlıktan. Dünya değişiyor ama bu aradaki denge ve rakamlara bakacak olursak durum pek iyiye gitmiyor. Açlık ve artan şişmanlık problemine karşı durmak imkânsız mı? Elbette değil ama tek tek hepimizin sorumlulukları var. Kişisel hareketlerle başlarsak etkisi büyür. “Ben israf etsem ne olur, etmesem ne olur” demeyin, başlayın.

        Yarını, çocuklarımızı ve onların çocuklarının hayatını bu kadar hızla bozmaya hakkımız yok. Geçtiğimiz aylarda da ‘Evde yemek oyunları’ adında yazdığım yazıda evdeki israfı önleyerek başlayalım dedim. Hatta dönem dönem aynı başlıkla tarifler paylaşmaya devam ediyorum. Sizin de israfı önlemek için tarfileriniz varsa bana mail atın, herkesle paylaşalım.

        Bir makarna markası bunun için güzel bir kampanya başlatmış ve çok güzel çalışmalar yapıyor. ‘Milano Protokolü’ olarak adlandırdığı projede 3 önemli taahhüt veriyor.

        ■ Gıda israfını önlemek

        ■ Sürdürülebilir tarım

        ■ Açlığın ortadan kalkması ve obezite ile mücadele.

        Milano Protokolü’nde deniyor ki; Açlık ve gıda israfının bir arada bulunduğu; su ve yemek kıtlığına rağmen ekinlerin biyo-yakıt olarak kullanıldığı veya hayvanları beslediği; bir ülkede obezite varken, başka bir ülkede açlığın yaşandığı bir dünyayı geride bırakmak istiyoruz. Gıda ve beslenmeye ilişkin, yalnızca bir çerçeveye dayalı olmak üzere, siyasi liderlerimizi gıda ve beslenme zorluklarına değinmeye teşvik edecek bir sivil toplum hareketi oluşturmak istiyoruz.

        ‘Gezegeni Beslemek, Yaşam için Enerji’ temalı EXPO Milano 2015, kararlı bir değişiklik için bu sesin politika yapıcılara duyurulması açısından bir fırsat olacak. Protokol, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek ve obeziteye karşı savaşmak, sürdürülebilir tarımı teşvik etmek ve 2020 yılına kadar gıda israfını yüzde 50 azaltmak gibi üç hedefle birlikte; gıda sürdürülebilirliği konusunda hem vatandaşları hem de politikacıları ilgilendiren bir toplumsal hareket. BCFN Uluslararası Forum’un 2013 yılında başlattığı inisiyatif, şimdi bu girişimin bir taslak haline gelebilmesi için sivil toplumu aktif olarak görev almaya çağırıyor. Protokolün nihai versiyonu, EXPO 2015 aracılığıyla sunulacak. Hareket, protokolün gerçeğe dönüştürülmesi için ise, sizin desteğinize ihtiyaç duyuyor.

        Ben ne yapabilirim diyenler için;

        Düşündüğünüzü söyleyin. Hayatınızdaki global çelişkilerle ve toplumunuzda karşılaştıklarınızla mücadele etmek için, halihazırda ne yaptığınız hakkında konuşun. Gördüğünüz israf önleme girişimlerinden, mutfağınızda yaptıklarınızdan, doğru satın alma ve tüketmeye ilişkin olarak alışveriş arabanıza neler koyduğunuzdan bahsedin. Günlük hayatınıza uygulanabilir nitelikte sağlıklı yaşam çözümleri düşünün ve diğer insanlara bunlardan bahsedin. Tüm bunlar, pek çok insan için bir model teşkil edebilir. İnsanlara, ürün satın aldığınız erdemli üreticilerle olan anılarınızı anlatın. Gelecek, siz dahil herkese ait olduğu için, Protokolün amaçları hakkındaki fikrinizi belirtin.

        Turuncu gerçek

        Arada sadece meyve yemek sizi tok tutmayabilir. Ara öğünlerden bir veya ikisinde süt, yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.

        Kinoa zayıflatır mı?

        Hayır! Hiçbir besinin tek başına zayıflatma özelliği yoktur. Bizde her yıl yeni bir besin moda oluyor ve herkes diyetlerde onu kullanmaya başlıyor. Kinoa isterseniz tüketin ama diyette olması şart değil. Ekmek yerine salatada, çorbada kinoa kullanılabilir. Protein değeri zengin olduğu için tok tutabilir. Bu yüzden diyetlerde daha sık tavsiye ediliyor ama bulgur da tok tutar. Diyetinizde tek besine takılmayın, her şeyden tüketmeye çalışın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ