Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Adana'da lenf kanseri olan Necati Aslan yaşamı yurt dışından getirtilecek 4 bin 922 dolarlık ilaca bağlı

        Neşet KARADAĞ / HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Adana'da 'relaps hodgkin lenfoma' kanseri hastası güzellik malzemeleri satan Necati Aslan'ın (41) yaşamı yurt dışından getirtilecek 4 bin 922 dolarlık ilaca bağlı. Her geçen gün durumu kötüleşen Aslan için Sağlık Bakanlığı'na yapılan yurtdışı ilaç talebi bürokrasiye takıldı.

        Antalya'da yaşayan 2 çocuk babası Necati Aslan, 2003'de boyun bölümünde çıkan fındık büyüklüğündeki şişliğe aldırmadı. Bu şişlik kısa sürede ceviz büyüklüğüne ulaşınca Antalya Akdeniz Hastanesi'ne muayeneye gitti. Doktorlar lenf kanseri olduğunu tespit etti. Kısa süre içinde kök hücre nakli olması gerektiğini bildirdi. Kemoterapi tedavisi gören Aslan, nakil olmak istemeyince hastalık 2008'de nüksetti.

        YAŞAMI BU İLACA BAĞLI

        Ailesi tarafından tedavisi için Adana'ya getirilen Aslan, 3 ay önce durumu ağırlaşınca Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Onkoloji Servisi'ne yatırıldı. Prof. Dr. Semra Paydaş, Aslan'ın tedavisinde gereken ilacın kullanımının uygun olacağını belirledi. İlacın ithali için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu'ndan talepte bulunuldu. Kurumdan gelen cevap yazısında, ilacın kullanımının uygun olduğu belirtildi.

        'BEDELİ KURUMCA ÖDENMEMEKTEDİR'

        Daha sonra ilacın yurt dışından alınması için Aslan'ın eşi Selma Aslan, Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Ancak, kurum SGK'nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nin bedeli ödenecek ilaçlar listesinde ve yurtdışı ilaç fiyat listesinde bulunmadığı, bedelinin de kurumca ödenmediği belirtildi.

        İLACIN FİYATI 4 BİN 922 DOLAR

        Yapılan görüşmeler sonunda aile, Yüreğir İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yönlendirildi. Vakıf yöneticileri de, bütçelerinin ilaç parasını ödeyecek kadar olmadığını belirterek Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden ilaç ücretinin temin edilmesi için yazışma yapıldı. Eczacılar Birliği Yurt Dışı İlaç Temini Birimi'nden de ilacın fiyatının 4 bin 922 Dolar olduğu bilgisi alındı. Asln'ın ilacı 3 ay boyunca kullanması gerektiği ve toplam maliyetinin 39 bin doları bulduğu öğrenildi.

        'HASTANIZ HER AN ÖLEBİLİR'

        Yaklaşık 1.5 ayı bulan bürokratik engeller nedeniyle henüz yurt dışından getirtilecek ilaçla ilgili bir gelişme yaşanmazken lenf kanseri Aslan'ın durumu ise her geçen gün kötüye gitmeye başladı. Doktorlar ise, "İlaç olmazsa hastanız her an ölebilir" dedi. Ağabeyinin 4 bin 922 dolarlık ilacın yurt dışından getirtilmemesi nedeniyle her geçen gün gözleri önünde ölüme yaklaştığını söyleyen Murat Aslan, "Devletimiz 4 bin 922 dolarlık bir ilacı getirtecek kadar güçsüz mü? Bir insanın canından değerli mi? Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Adana valimizden rica ediyoruz, bir an önce zaman geçmeden ilacın temin edilmesi için bize yardımcı olsunlar, yoksa ağabeyim göz göre göre ölecek" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ