Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı 21 yaşındaki İngiliz televizyon sunucusu Jameela Jamil, vücudunda yüksek miktarda bulunan cıvanın dişlerindeki amalgam dolgudan sızdığını öğrendi

        Bir diş dolgusu türü olarak bilinen "amalgam dolgu" içindeki cıva sizi zehirleyebilir

        Çocukken dişine dolgu yaptıran 21 yaşındaki İngiliz televizyon sunucusu Jameela Jamil de şikayetlerinin nedenini bilmeden hayatına devam etti. Sabahları kalktığında ağzında garip bir tatla uyanan ve bu durumu gece su içmeyişine bağlayan Jamil, daha sonra yaptırdığı testlerde vücudunda yüksek miktarda cıva olduğunu öğrendi. Diş hekimi cıvanın amalgam dolgularda sızdığını keşfettikten sonra Jamil, dolguların alınmasına karar verdi.

        ZATÜRREE VE BRONŞİTE NEDEN OLUYOR

        Genç sunucu amalgam dolgularından kurtulduktan sonra kendini çok daha iyi ifade ettiğini söyledi. Uzmanlar ise bu riskin aslında çok düşük olduğunu belirtiyor. Daily Mail'e konuşan Dr. Prem Mahendra'nın cıva zehirlenmesinin çok nadir olduğunu söylediği amalgam dolgu, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinde risklerden dolayı yasaklanmış durumda.

        150 yıldır kullanılan amalgam dolguların içindeki cıva dolgunun sağlam olmasını ve içindeki maddelerin bir arada kalmasını sağlıyor. Uzmanlara göre yüksek miktarda cıva solumak çok ciddi akciğer, böbrek hastalıklarına neden olabiliyor ve bu organlara hasar verebiliyor.

        Cıva bronşit ve zatürreyi tetiklediği gibi uzun vadede böbrekleri de etkiliyor ve merkezi sinir sistemi ile kas sorunlarına neden oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ