Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Çocukların omuz yapısına dikkat ederek omurga eğriliği sorununu erken yakalamak mümkün

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Omurga hastalıklarının tedavisi, cerrahi ve cerrahi dışı olarak 2 ana başlık altında ele alınıyor. Kas

        kaynaklı zedelenmeler cerrahi dışı uygulamalarla daha kolay çözülürken, cerrahi tedavilerin uygulandığı fıtık hastalıkları ciddi derecede skolyoz ve kifoz eğriliklerine göre daha kolay tedavi ediliyor.

        Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, “Kas gerilmesi ve zorlanmasına bağlı bel ağrılarının çoğu dinlenmeyle ve ilaç kullanımıyla geriliyor. Dejeneratif hastalıklar, epidural ve kök enjeksiyonlarıyla cerrahi olarak da omuriliğin gevşetilmesine kadar değişen yöntemlerle tedavi ediliyor” diyor. Skolyoz veya kifoz gibi eğrilikler kişinin yaşı ve büyüme potansiyeli ile eğriliğin derecesine bağlı olarak korse veya cerrahi tedavilerle ortadan kaldırılabiliyor. Fıtıklar açık veya mikrocerrahi yöntemlerle yok ediliyor. Omurga travmalarında, enfeksiyonlarda ve tümörlerde cerrahi olarak omurganın sabitlenmesi ve kanala bası yapan kırık parçası, enfeksiyon veya tümörlü dokunun çıkarılması gibi uygulamalar yapılıyor.

        OMURGA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER

        Günümüzde omurga hastalıklarının tedavisinde hastalığın izin verdiği ölçüde minimal cerrahi yaklaşımlar kullanılıyor. Omurga cerrahisinde ‘nöromonitarizasyon’ kullanarak çok ciddi eğriliklerin tedavisini bile gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Öztürk, “Omurga cerrahisi teknolojik gelişime çok açık bir branş. İlerleyen teknoloji, hastalıkların tedavisine daha erken müdahele imkânı sunarak omurga hastalıklarının ve ciddi eğriliklerin tedavisini çok kolaylaştırmaktadır” diyor.

        Kız çocuklarında daha sık rastlanıyor

        Çocuklardaki omurga eğriliğini tedavi etmek için öncelikle omurga eğriliğinin tipi, derecesi ve çocuğun büyüme potansiyelini göz önüne almak gerekiyor. Çocuklarda omuz dengesizliği, kız çocuklarındaysa özellikle meme asimetrisi önemli bulgular arasında görülüyor. Soruna kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha sık rastlanıyor. Skolyoz hastalığında doğumsal olarak skolyoza neden olabilecek bir patoloji yoksa yaklaşık 40 derece altındaki eğrilikler cerrahi dışı korse yöntemleriyle tedavi ediliyor. 6 aylık ve yıllık takiple hastalığın ilerleme hızı hakkında fikir sahibi olunuyor. 40 derece üstü eğriliklerdeyse cerrahi yöntemlere başvuruluyor. Doğumsal bir patoloji yoksa eğrilikler

        en fazla ergenlik çağında ilerliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ