Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk TÜİK verilerine göre Türkiye'de kentte yaşayan çocuklar daha şişman, kırsalda yaşayanlar ise daha kısa boylu

        Obezite, bedenin yağ kütlesinin, yağsız kütleye oranının aşırı artmasıyla boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenilen düzeyin üstüne çıkması olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak değerlendiriyor.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'deki çocukların yüzde 2,1'i zayıf, yüzde 75,5'i normal kiloda; yüzde 14,2'si kilolu, yüzde 8,3'ü ise obez.

        Cinsiyete göre bakıldığında, erkek çocuklarda obezite yüzde 10'a çıktı. Başka bir ifadeyle Türkiye'deki her 10 çocuktan 1'i obez. Kız çocuklarında ise bu oran yüzde 6,6 olarak hesaplandı.

        Erkek çocuklarının yüzde 2,2'si zayıf, yüzde 74,5'i normal kiloda, yüzde 13,3'ü kilolu, kız çocuklarının ise yüzde 1,9'unun zayıf, 76,5'inin normal kiloda, yüzde 15'inin kilolu olduğu görüldü.

        KENT ÇOCUKLARI DAHA ŞİŞMAN

        Yerleşim yerlerine göre çocukların beden kitle endeksi incelendiğinde, kentte yaşayan çocukların obeziteye daha meyilli olduğu dikkati çekti.

        Kentlerde yaşayan erkek çocukların yüzde 11,2'sinde, kız çocukların yüzde 7,4'ünde obezite tespit edildi.

        Kırsal kesimde ise bu oranların daha düşük olduğu görüldü. Buralarda yaşayan erkek çocukların yüzde 3,7'si obez kategorisinde yer alırken, kızlarda bu oran 3,1 oldu.

        100 ÇOCUKTAN 2'Sİ "BODUR"

        Türkiye'deki çocukların yüzde 2,4'ünün bodur, yüzde 95,3'ünün normal boyda, yüzde 2,2'sinin ise uzun veya çok uzun olduğu hesaplandı.

        Cinsiyet farklılığında değerlendirildiğinde de erkek çocukların yüzde 2,2'sinin, kız çocuklarının da yüzde 2,6'sının "bodur" olduğu belirlendi.

        Erkek çocukların yüzde 3,4'ü, kız çocuklarının da yüzde 1,6'sının uzun veya çok uzun olduğu görüldü.

        Kırda yaşayan çocukların kısalık oranının daha yüksek olduğu göze çarptı. Kırdaki erkek çocuklarının yüzde 5,6'sı, kız çocuklarının da yüzde 6'sı bodur kategorisinde yer aldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ