Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bağcı çiftinin 3 çocukları, arka arkaya, 100 binde 1 kişide görülen Wilson hastalığına yakalandı

        Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        Ankaralı Semanur Bağcı ve Ergun Bağcı çiftinin ilk çocukları Öznur Bağcı’ya, 14 yıl önce, genetik nedenlerle bakırın karaciğer ve beyinde birikmesiyle ortaya çıkan ‘Wilson hastalığı’ teşhisi konuldu. Hastane hastane dolaşarak kızlarının sağlığına kavuşması için çabalayan anne ve baba, diğer iki çocukları Furkan ve Ayşenur’a da aynı teşhisin konulmasıyla yıkıldı. Bugün 19 yaşında olan Öznur, 5 yıl önce karaciğer nakliyle hayata tutundu. Baba Ergun Bağcı kızına karaciğerinden bir parça vermek için hazırlanırken, son dakikada gelen haberle Öznur’a kadavradan karaciğer nakledildi. Şimdi 11 yaşında olan Ayşenur da, 2 yıl önce tıpkı ablası gibi, annesinin karaciğerinden parça nakledilmesini beklerken kadavradan alınan karaciğerle sağlığına kavuştu.

        19 YILDIR HASTANE HASTANE DOLAŞIYORLAR

        WİLSON HASTALIĞI

        Adını 1912 yılında hastalığı ilk kez teşhis eden Samuel Alexander Kinnier Wilson’dan alan Wilson hastalığı, dokularda bakır birikimine yol açan genetik bir rahatsızlık. Psikiyatrik veya nörolojik belirtilerle ve karaciğerde kendini gösteriyor. 100 binde 1 görülen hastalığın ilk evrelerinde, tüketilen bakırı vücuttan atmayı sağlayan ve bakırın vücutta tekrar birikmesini önleyen ilaçlar kullanılıyor. Hastaların bakır içeren yiyeceklerden de uzak durması gerekiyor. Ancak ilaç tedavisi sonuç vermezse, ilerleyen evrelerde karaciğer işlevini kaybedebiliyor. Bu durumda tek çare karaciğer nakli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ