Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Uzmanlar, zayıflamada hiçbir yasağın olmadığını belirtiyor
        1

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

        Zayıflamada kadın ve erkeklerin daha fazla tüketmeleri gereken besinler var. Bu nedenle erkeklerin ceviz, kadınların kuru üzüm yemeleri öneriliyor. Tokluk için meyvelerin yanında süt tüketilmesi, muz ya da elmanın acıktırıcı etkisini azaltmak için üzerlerine tarçın eklenmesi de öneriler arasında yer alıyor. “Sağlıklı bir diyet yaparken pizza da yiyebilirsiniz tatlı da” diyen uzmanlar, zayıflamada hiçbir yasağın olmadığını belirtiyor.

        2

        Yazı dizimizin 3. bölümünde Uzman Doktor Elif Güveloğlu, Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ve Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar’la sağlıklı kilo vermenin ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanmanın önemine dikkat çekmeyi sürdürüyoruz. İşte ödem atmaya yarayan içecekten, az tükettiğimiz besinlere, beslenme önerilerinden düşük kalorili reçetelere kadar uygulanmaya değer bilgi ve öneriler…

        3

        DİLARA KOÇAK
        İŞTE SAĞLIKLI ZAYIFLAMAYA YARDIMCI REÇETE
        SABAH: 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim az yağlı peynir, domates, maydanoz, biber veya 200 gr az yağlı yoğurt, 2 dilim taze ananas, bol tarçın
        ARA ÖĞÜN: 10 tuzsuz badem veya 10 fındık + 2 kuru kayısı veya 2 kuru erik
        ÖĞLEN: 2 haşlama enginar, 3 çorba kaşığı haşlama bulgur ile yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile) veya 6 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze, 200 gram az yağlı yoğurt, 1 dilim tam buğday ekmeği veya sınırsız vicdan çorbası (tarifi altta yazılı), 1 avuç lor peyniri ve 1 adet havuç ile bol yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)

        4

        ARA ÖĞÜN: 20 gram bitter çikolata ve bir bardak yağsız süt veya 1/3 simit, 1 dilim az yağlı peynir veya 3-4 kepekli grisini ve 3 tam ceviz veya 2 porsiyon meyve + 1 kase yoğurt
        AKŞAM: Izgara et veya balık veya tavuk, salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile), 1 dilim tam buğday ekmeği veya 2 yumurta ile omlet/menemen + Salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı), 1 dilim tam buğday ekmeği veya 6 yemek kaşığı kıymalı kuru baklagil, 1 kase yoğurt, 1 dilim tam buğday ekmeği
        ARA ÖĞÜN: 1 - 2 porsiyon meyve

        5

        BU BESİNLERİ AZ TÜKETİYORUZ

        -KEREVİZ
        -ENGİNAR
        -YER ELMASI
        -SOĞAN SARMISAK

        6

        VİCDAN ÇORBASI
        MALZEMELER: 2 Kabak ,2 Soğan,2 Domates, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, birer demet nane, maydanoz, dereotu, kimyon, pul biber karabiber az tuz ve sarmısak
        HAZIRLANIŞI: Malzemeler 2 - 3 bardak su ile haşlanıp blendırdan geçirilerek içilir. Düşük kalorili ve lifli olan bu çorba hızlı kilo vermeye ve ödem çözmeye yardımcıdır.

        7

        PRATİK BESLENME ÖNERİLERİ
        TOKLUK İÇİN MEYVELERİN YANINDA SÜT İÇİN
        -Çikolata seçiminiz bitter olsun ve yanında süt tüketin.
        -Muz veya elma sizi çabuk acıktırıyorsa üzerine tarçın ekleyin.

        8

        -Taze sebzeler gaz yapıyorsa üzerine rezene çayı için veya yemeklerde daha fazla kimyon kullanın.
        -Daha uzun süre tokluk için kuru meyvelerin yanında süt içmeyi deneyin.
        -Çok aç olduğunuzda karbonhidrat yoğun bisküvi ya da meyve yerine yağ ve protein içeren 10-15 badem veya fındık tercih edin.

        9

        ERKEKLERE CEVİZ KADINLARA KURU ÜZÜM

        Türk erkeklerinde genel olarak kötü kolesterol yüksekliği yüzünden ceviz ve balık tüketimi çok önemli görülüyor. Kadınlarda ise en çok osteoporoz ve demir eksikliği sorunuyla karşılaşıldığı için kuru üzüm, yağsız kırmızı et, bol limonlu salata ve süt - yoğurt grubu gıdalar öneriliyor.

        10

        ELVAN O. KANAR
        AKŞAM YEMEĞİ İÇİN 451 KALORİLİK KARABUĞDAY PİLAVI
        MALZEMELER: 60 gr karabuğday, 60 gr kuşbaşı et, 200 gr mantar ve arpacık soğan, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tane karabiber
        HAZIRLANIŞI: Mantar ve soğanları 1/2 çay bardağı su ile haşlayın. Üzerine yıkanmış karabuğday ve zeytinyağı ekleyin ve çok kısa süre kavurun. Üzerini kapatacak şekilde su ve az tuz ilave edip 20 dakika ağzı kapalı şekilde orta ısıda pişirin. En son olarak demlenmesi için 20 dakika ağzı kapalı bekletin. 451 kalorilik yemeğinizi servis ederken tane karabiber ekleyebilirsiniz.

        11

        ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN 285 KALORİLİK FİT PİZZA
        MALZEMELER: 50 gr lor peyniri, 100 gr ıspanak, soğan ve kiraz domates, 1 adet tam buğday lavaş (tortilla ekmeği), Salça
        HAZIRLANIŞI: Lavaşı tavanın içine yerleştirin. Üzerine salçalı su sürüp ince kıyılmış ıspanak ve lor karışımı ekleyin. Üzerini soğan ve kiraz domates ile süsleyin. Kısık ateşte 10 dk ağzı kapalı olarak pişirin.

        12

        KARADUTLU KEYİF TATLISI
        MALZEMELER: 4 dilim light ekmek, kök pancar, ahududu, karadut, böğürtlen, tatlandırıcı, light krem şanti, light süt, 2-3 adet antepfıstığı
        HAZIRLANIŞI: İlk olarak ekmeklerin kenarlarını kesin. 1.5 su bardağı suya 2 çorba kaşığı toz tatlandırıcı, 2 ceviz büyüklüğünde kök pancar ekleyin ve kaynatın. Kaynayan kök pancar rengini bıraktıktan sonra sudan çıkarın ve bu defa içine kırmızı meyveler ekleyip 10 dakika kaynatın. Ekmekleri elde ettiğiniz bu kırmızı şurupla ıslatın. Her katına light süt ile hazırlanmış light krem şanti ekleyip üst üste dizin. Son olarak da dövülmüş antepfıstığı ile süsleyin.

        13

        ÇİLEKLİ LİMONATAYLA TOK KALIN
        MALZEMELER: 100 gr çilek, buz, taze nane, maden suyu, 1 tam limonun suyu ve kabukları, su , tatlandırıcı
        HAZIRLANIŞI: Limonun kabuklarının rendesini ve suyunu 1 tatlı kaşığı güvenilir tatlandırıcı ile karıştırın. Üzerine çilek, nane, buz ve 1 çay bardağı su ekleyerek blendırdan geçirin. Son olarak istediğiniz lezzete göre ortalama 250 ml maden suyu ekleyin.

        14

        ÖDEM ATMAYA YARAYAN SOĞUK İÇECEK
        Bu tarif hem ödem atmanıza, hem yağ yakımınızın hızlanmasına yardım edeceği gibi cildinizin genç ve parlak görünmesine de katkı sağlayacak.
        MALZEMELER: 2 poşet beyaz çay, 1 tatlı kaşığı bal, 5 adet karanfil, 1 adet kabuk tarçın, 1/2 limon (kabukları ile dilimleyiniz), 600 ml sıcak su
        HAZIRLANIŞI: Öncelikle poşet beyaz çaylarınızı 5 dakika sıcak suda bekletip çıkartın. Sonra sırası ile malzemeleri ekleyip 1 gece buzdolabında bekletip soğuk olarak tüketin.

        15

        ELİF GÜVELOĞLU
        KABAK TATLISIZ DİYET OLMAZ
        MALZEMELER: 2 dilim balkabağı, yarım küçük çay bardağı esmer şeker, 1 küçük çay bardağı ezilmiş ceviz içi
        HAZIRLANIŞI: Balkabağını doğrayın, üzerine şekeri boşaltıp birkaç saat bekleyin. Sonra kısık ateşte pişirip cevizleri ekleyin ve afiyetle tüketin.

        16

        SÜTLÜ İRMİK TATLISI
        MALZEMELER:Yarım kg yağsız süt, 1 küçük çay bardağı irmik, 3 çorba kaşığı esmer toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın
        HAZIRLANIŞI: Sütle irmiği iyice pişirip ocaktan indirdikten sonra şekeri ekleyin ve karıştırıp üzerine tarçın serpin.

        17

        VÜCUDUNUZDAKİ TOKSİNLERİ BU İÇECEKLE ATIN
        MALZEMELER: 1 kibrit kutusu kadar taze zencefil, 1 soyulmuş kereviz, 1 kırmızı turp, 1 küçük kırmızı pancar , 1/4 elma büyüklüğünde bir parça lahana (herhangi bir renk), birkaç sap maydanoz, 1 ekşi elma (tüm), 1 kivi (ince soyulmuş), yarım greyfurt (kabukları ile birlikte)
        HAZIRLANIŞI: Tüm malzemeyi katı meyve sıkacağından geçirin, bir miktar su veya doğal maden suyu ile seyreltin ve yavaş yudumlarla tüketin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ