Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Beyinde lenf damarı olduğu keşfedildi

        Dolaşım sisteminin bir parçası olan lenf sistemi, lenf sıvısını taşıyan bir sistem. 2009'da yapılan bir araştırmaya göre, beyin lenf sistemiyle doğrudan bağlantısı olmayan organdı. Ancak şimdilerde bu iddianın doğruluğu tartışılıyor.

        Virjinya Üniversitesi'nde araştırmacı olan Antoine Louveau, mikroskopta beyni koruyan ince zarları incelerken, orada olmaması gereken bir şey gördü: Lenf damarı!

        Louveau'ya göre, bütün ders kitaplarında orda lenf damarı olmaması gerektiği yazılıydı. Ancak Virginia Üniversitesi Nörologu Jonothan Kipnis ile yaptıkları bir dizi test sonrasında Louveau'nun haklı olabileceği anlaşıldı.

        Eski lenf sistemi haritası (solda) ve yeni lenf sistemi haritası (sağda)

        Uzmanlara göre bu keşif kabul edilirse Alzheimer, MS ve menenjit gibi nörolojik hastalıklarla ilgili araştırmalara ışık tutabilir.

        Neredeyse görünmez olan lenf damarları, kan damarlarının (yeşil renk) yanında kırmızıyla gösteriliyor

        İlk önce fareler üzerinde yapılan araştırma Nature dergisinde yayınlandı. Ancak bu damarların insanlarda da olduğunun kabul edilmesi için araştırmanın başka uzmanlar tarafından tekrarlanması gerekiyor.

        Şimdi, bilim insanları bu sistem gerçekten insanlarda var olup olmadığı ve bu damarların Alzheimer, MS ve menenjit gibi hastalıklardaki patansiyel rolünün ne olduğu üzerinde çalışıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ