Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Migreni tetikleyen faktörler
        1

        Migren özellikle kadınlarda daha sık görülen, bazen saatler bazen günler sürebilen baş ağrısı olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bilim insanları hala migrenin tam olarak nasıl oluştuğunda hemfikir değil.

        2

        Migren düşünülenin aksine bir beyin hastalığı değil, vücut hastalığı. Öyle ki migren kusma, mide bulantısı, ışığa veya sese duyarlılık gibi birçok yan etkiyle birlikte görülebiliyor

        3

        Migren ataklarının beyindeki kimyasalların değişimiyle ilgili olduğu da düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) seviyesinin azalması migreni artırıyor.

        4

        Migreni tetikleyen faktörler

        Migreni birden çok şey tetikleyebiliyor. Bunların en çok bilinenleri şunlar:

        5

        Kadınlarda hormonal değişimler: Migreni olan kadınların baş ağrılarını en çok tetikleyen faktörlerden biri östrojen hormonundaki dalgalanmalar. Migreni olan birçok kadın özellikle adet dönemi öncesinde şiddetli baş ağrıları çektiklerini ifade ediyorlar.

        6

        Bir grup kadın da hamilelik ve menopoz dönemlerinde migren atakları yaşıyor. Doğum kontrol hapı gibi hormon takviyesi alan kadınlarda da migren artışı görülüyor.

        7

        Yiyecekler: Eski peynirler, tuzlu yiyecekler veya işlenmiş gıdalar migreni tetikliyor. Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak veya çok hızlı yemek de migreni artıran sebeplerden.

        8

        Yiyeceklerdeki katkı maddeleri: Özellikle hazır gıdalardaki tatlandırıcılar ve koruyucu katkı maddeleri.

        9

        Stres: Günümüzde çoğu hastalığın meydana çıkmasında etkili olan stres migreni de en çok tetikleyen sebeplerden. Yoğun stres şiddetli baş ağrılarını da beraberinde getiriyor.

        10

        İçecekler: Başta şarap olmak üzere alkollü içecekler ve yüksek kafeinli içecekler.

        11

        Stres: Günümüzde çoğu hastalığın meydana çıkmasında etkili olan stres migreni de en çok tetikleyen sebeplerden. Yoğun stres şiddetli baş ağrılarını da beraberinde getiriyor.

        12

        Uyarıcılar: Çok parlak ışıklar, güneşe bakmak veya yüksek sesler migreni artırıyor. Bazı insanlarda parfüm, boya gibi kokular da migreni tetikleyebiliyor.

        13

        Uyku düzeninin değişmesi: Az uyumak veya çok uyumak bazı insanlarda migreni artırabiliyor. Ayrıca uçak yolculuklarından sonra görülen ‘jet lag'ler de migrene sebep olabiliyor.

        14

        Fiziksel faktörler: Cinsellik gibi yoğun efor sarfedilen fiziksel aktiviteler de migreni tetikleyebiliyor.

        15

        Çevresel değişimler: Havadaki ani değişimler, mevsimsel durumlar ve farklı rüzgarlar da migreni artıran faktörler arasında.