Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme İşte diyetin ilk ayında başınıza gelebilecek şeyler

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Diyete başlayınca neler yenir, korumada neler yapılır, neden zayıflamak gerekir? Sağlıklı kilo nedir? Bunları hep konuşuyoruz da diyete ilk defa başlayacaklar veya birkaç kez denemiş olup da tekrar diyet yapması gerekenler için diyette ilk ay neler oluyor biliyor muyuz? İşte size diyetin ilk ayında başınıza gelebilecek şeyler ve bilinmesi gerekenler. Bu 10 adım belki de diyet dışındaki konularda da size fayda sağlayabilir. İlk ay önemlidir, ya devam edersiniz ya bırakır başa dönersiniz. Bu adımları aynı gün başarmak kolay değil ama ilk ay her gün ‘Bugün ne yaptım’ diye düşünün ve günde 1 kez değişimin aylar içinde yaptığı değişimi görün.

        ÇÖZÜM HARİTANI ÖNÜNE AÇ

        -Bu ay sadece zayıflamayı düşünüyorsan normal ama aslında ilk ay, zayıflamaya çalıştığın değil, kendini değerlendirdiğin bir ay olmalıdır. Kendini tanımak her zaman artılarıyla, eksileriyle kendini bilmek işini kolaylaştırır. Acı çekmeden zayıflamanı sağlar. Önce bu ayı tanıma ve değerlendirme ayı olarak kabul et. Uzman görüşleri, diyetisyeninin değerlendirmesi, egzersiz hocasının sana nasıl bir program planladığı, psikologla yeme davranışlarını, doktorunla muayene ve yapılan tahlilleri, kullanman gereken ilaçları bir düzene sokmak ve yeme davranışı planı oluşturmak o kadar da kolay olmayabilir. İlk ay, düzene grime ayıdır. Acele etme...

        -Motivasyon sadece güzel zayıflarken değil, zayıflayamadığında, zorlandığında da yanında olması gereken şeydir! Kötü gittiğinde diyet yapmayı bırakıyorsan zaten hiç motivasyonun olmamıştır.

        -Her zaman işler yolunda gitmeyebilir. Sorun olduğunda bunu çözebilmek seni gerçek başarıya götürür. Çok yoğun bir hafta, spor yapamadığın bir hafta, seyahatte, tatilde, misafir geldiğinde de diyetini bozmadan sürdürmek kalıcı bir başarı sağlar.

        -Tüm bu değerlendirmeler sonrasında, eğer bir sorun yaşıyorsan hemen bunu bir yere yaz, neden sorun oldu, bunu çözmek için seçeneklerin ve nasıl çözdüğün, ayrıntıları not al. Bunları çözdükten sonra diğer aylarda aynı sorunu yaşarsan çözüm haritanı önüne aç, ne yapman gerektiğine bak. Bundan sonrası daha kolay.

        -Egzersiz deyince aklına büyük sporlar, ağır antrenmanlar geliyorsa işin uzmanına sor! Egzersiz hocasına gittiğinde önce seni değerlendirmesini bekle ve sonra olması gerekeni öğren. Daha sonra ne kadar yapabildiğine bak ve hocana yapabildiklerini bildir. Hiç hareket etmemek yerine 2 adım fazla atmak değerlidir!

        RANDEVUNU İPTAL ETME

        -İlk ay, vücudunun ne yapmaya çalıştığını anlaması için iyi bir zamandır. İlk 3 hafta diyetini hiç bozmadan yaparsan, 4. hafta kaçamak yapsan bile zayıflamaya devam edersin. Bunu unutma ve canının çektiği o bol kalorili yemeği ertele!

        -İlk ay diyetisyen randevularına en düzenli gidilen zamandır. Her hafta kontrole gitmek motivasyonu sağlar ve diyette devamlılığı arttırır. Randevunu iptal etmeye başladığında yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Hemen bunun sebebini bul! Sebep her neyse bul ve büyümeden temizle. Kötü bir hafta geçirsen bile randevuya gitmek hızlı toparlamanı sağlar.

        -İlk ay, diyette yemen gerekenler senin ‘normal’ hayatının çok dışındaysa ikinci ayda mutlaka senin gerçek hayatına daha yakın bir beslenme programına geç. Biraz yavaş zayıflamayı göze al ama sürekli kilonun azaldığı keyifli bir liste olsun elinde.

        -İlk ayın sonunda artık elinde listeye de gerek yok. Artık yaşam tarzı haline gelmiş, nerede ne yiyeceğini öğrenmiş, her yere rahatlıkla gidebilen ve istediği yemekleri kendi diyetine göre planlayabilen biri olmaya başlamış olmalısın. Değişimleri iyi öğren. Özellikle de glisemik endeks meselesini iyi kavra. Diyetinin glisemik yükünü azaltmak için neler yapmalısın, öğren.

        -Alışveriş ettiğin yerleri belirle. Koru veya değiştir. Güzel sebze yiyor musun? Organik veya değil, güvenilir olup olmadığını araştır. Besinlerin doğal, katkısız olanlarını tercih etmeye çalış. Abur cuburların içinde sağlıklı olanlarını bul veya daha az zararlı, daha az yağlı olanlarını öğren. Diyetisyenin sana sadece salata yemeni hatırlatan kişi değil, abur cubur hakkında da neyi seçmen gerektiğini öğreten kişidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ