Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık D vitamini anne sütü gibi eşsiz ama aynı zamanda anne sütünde yetersiz olan tek vitamin
        1

        D vitamini anne sütü gibi eşsiz ama aynı zamanda anne sütünde yetersiz olan tek vitamin. Bebeklikten itibaren hayatımızın her döneminde önem taşıyan D vitamini kemik gelişiminden bağışıklık sisteminin güçlenmesine, diş gelişiminden kanserden korunmaya dek çok büyük rol oynar.

        2

        Hatta yapılan son araştırmalar faydalarının sanılandan çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanların “mucizevi” diye nitelendirdiği D vitamininden maksimum faydayı sağlayabilmek için her gün en az 15 dakika güneş ışığından faydalanmak şart. Böylelikle besinler yoluyla aldığınız D vitamini güneş sayesinde daha aktif hale gelir.

        3

        Güneş en büyük D vitamini kaynağı: D vitamininin başlıca kaynağı güneş ışınları. Güneş ile D vitamini ihtiyacının yüzde 80'i karşılanır. Bu nedenle güneşten bilinçli bir şekilde bol bol faydalanılması gerekir.

        4

        Güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde kol, bacak ve yüzün günde yaklaşık 15 dakika güneşlendirilmesi çok önemli. Akılcı güneşlenme; özellikle saat 10-16 arasında, kollar ve bacaklar açık kalacak şekilde, haftada 3-4 kez, 10-15 dakika güneşlenmektir.

        5

        Ancak daha uzun süre güneşlenmek isteniyorsa güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için belirtilen süreden sonra koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.

        6

        D vitamini için besinler yeterli değil: D vitamininin yüzde 20’si ise yiyeceklerle sağlanırken bu mucizevi vitamin özellikle yağlı balıklar başta olmak üzere karaciğer, yumurta sarısı, peynir, tereyağı, süt ve mantarda bulunur.

        7

        Ancak besinler tek başına yeterli olmaz. Besinler yoluyla alınan D vitamini güneş sayesinde daha aktif hale gelir.

        8

        Bebeklere D vitamini takviyesine önem verilmesi gerekir. Ancak yüksek doz da zararlıdır. D vitamini uygulamasının uzman doktor kontrolünde alınması gerekir.

        9

        Yüksek dozlarda ilaç kullanımı vücutta toksik etkilerin oluşmasına neden olur. D vitamini takviyesi ek depo doz ya da doktorun belirleyeceği tekrarlı dozlar şeklinde planlanır. Süt çocukluğu döneminde en az 1 yıl günde 400IU damla şeklinde verilir. (Acıbadem Hayat)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ