Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyetisyen Emre Uzun, gece tüketilmesi sakıncalı gıdaları Haberturk.com okuyucuları için sıraladı
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Bazen geceleri mutfak bizler için daha çekici olabilir.Oysaki gece saatlerinde tükettiğimiz besinler sağlığımız açısından çok daha önemli.

        2

        Çünkü bu besinler sindrim sorunları,uyku problermleri,kilo alma gibi birçok olumsuz sonuçla bize geri dönebilir. Peki gece tüketiminden kesinlikle kaçmamız gereken besinler neler?

        3

        1. ÇİKOLATA: Gece yediğimiz çikolatalar yağ olarak vücudumuzda depolanmasının dışında,özellikle bitter çikolatanın içerisindeki kafein kaliteli uyku geçirmenize engel olabilir.

        4

        İçerdiği diğer uyaranlarla beraber kalp ritmini artırır.Ve yine çikolata konusunda 1 parçayla yetinmek zor olduğu için fazla miktarda tüketilebilir. Bu yüzden özellikle gece çikolatadan uzak durmalıyız.

        5

        2. ASİTLİ İÇECEKLER: Genelde içeceklere masum gözüyle bakılır oysa ki yediklerimiz kadar içtiklerimiz de önemli.

        6

        Gece tüketilen kola, gazoz gibi asitli içecekler içersinindeki karbonik asit; mideyi gaz ile doldurup, karın şişkinliğine sebep olacak ve sizi gece boyu rahatsız edecektir. Asitli içecekler tatlı krizlerini tetikleyebilir. Bu durumda sizin daha fazla şeker tüketmenize ve aşırı kalori almanıza neden olur.

        7

        3. HAMUR İŞLERİ: Gece demlenen çayın yanında tükettiğimiz hamur işleri anlık mutluluk verebilir, oysaki kana hızlı karıştığı için daha çok yemek isteriz ve bu durumda da daha çok yağ tüketmiş, daha yüksek kalori almış oluruz.

        8

        Özellikle gece yenen hamur işleri midede yanma yaratabilir ve bu da uyku problemlerini ortaya çıkarabilir.

        9

        4. CİPSLER: Cipslerde yağ içeriği yüksektir,yağlı yenen yiyecekler gece boyu bizleri rahatsız eder.

        10

        Aldığımız bu aşırı kaloriler bel ve çevresinde yağlanmaya sebep olur ve kalbimizi tetikler. Bu tür yağlı yiyecekleri özellikle geceleri tüketmemeliyiz.

        11

        5. YAĞDA PATLAMIŞ MISIR: Patlamış mısırlarda yağ içeriği yüksektir, yağda kavrulmasına ek olarak mısırda yağ içeriği yüksek besin olduğu için yağlanma olarak bize döner.

        12

        Patlamış mısırlara bol miktarda tuz atıldığı için vücutta ödem ve şişliklerin oluşmasına neden olabilir.

        13

        6. ABUR CUBUR: İşlenmiş hazır gıdalardan sadece gece değil her zaman sakınmalıyız.

        14

        Bu tür gıdalar monosodyum glutamatı aşırı miktarda içerdiği için çeşitli uyku problemlerine yol açar. Ve ekstra kalori alarak kilo kazanımına neden olur.

        15

        7. HAMBURGER VE PİZZALAR: Arkadaş toplantıları, gece geç saatlere kadar çalışma gibi durumlarda karnımız acıkabilir. Bu durumu pratik şekilde çözmek için ise hamburgerler veya pizzalar sipariş edilir.

        16

        Oysaki gece yatmadan önce tüketeceğiniz pizza ve hamburger gibi besinler yüksek kaloriye sahip oldukları için vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır. Midenizde doğal asitlerin üretimini artırarak midenizi yakar ve gece boyu huzursuz bir uykuya sebep olur.

        17

        8. KAHVE: İçeriğindeki yoğun kafein nedeniyle gece tüketilen kahveler kalp ritmini artıracağı gibi, ekstra enerji verir ve gece uyku problemleri yaşamanıza neden olur. Bu durum sadece uykunuzu değil ertesi günkü ruh halinizi de etkiler.

        18

        9. ŞERBETLİ TATLILAR: Tükettiğimiz yoğun şekerli şerbet aşırı kalori almamıza ve kan şekerimizin düzensiz yükselmesine sebep olur. Gece tüketilen şerbetli tatlıların telafisi daha zordur. Kilo olarak dönüşümü kaçınılmazdır.

        19

        10. MAKARNA: Gecelerin pratik yemeği olarak hazırlanan makarnalardır. Yoğun karbonhidrat barındırdığı için kilo artışını hızlandıracak bir besindir.

        20

        11. MEYVE SULARI: Vitamin ve mineral alayım diyet tüketilen meyve suları gizli bir silah niteliğindedir.

        21

        Vitamin ve mineral alayım derken yüksek kalori alabiliriz. Çünkü meyve suları yüksek oran da şeker içerdiği için yağlanmamızı arttıracaktır.