Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Zayıflama ilaçları sizi değil kalbinizi zayıflatıyor

        Ceylan SEVER - Bulut KUTLU / GAZETE HABERTÜRK

        Batman'da içtiği zayıflama ilacı nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki R.D.’nin kalp krizi geçirdiğinin belirlenmesi, gözlerin yeniden bu ilaçların üzerine çevrilmesine neden oldu. Yaşam mücadelesi veren R.D., 7 gün boyunca Batman Bölge Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tutulduktan sonra, dün ailesinin isteği üzerine ambulans uçakla Ankara’da bir özel hastaneye kaldırıldı. Ancak internetten kolaylıkla satın alınabilen ve ‘ucuz’ fiyatları nedeniyle rağbet gören zayıflama ilaçları, daha önce birçok kişinin hayatına mal oldu. Geçen ay Zonguldak’ta üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Ceren Gider uykusunda hayatını kaybetti. Gider’in 1 yıldır zayıflama ilacı kullandığı öğrenildi. 2011’de İzmir’de altın çilek ekstrasından üretilen zayıflama hapından kullandığı ileri sürülen 65 yaşındaki Şahinde Şanlı yaşamını yitirdi. Yine aynı yıl, Bartın’da yaşayan ev hanımı Fatma Sinaplı’nın (50) da, aynı hap yüzünden öldüğü öne sürülmüştü. 2010’da Kastamonu’da 23 yaşındaki Nilay Dinçer, rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Genç kızın fazla kilolarından kurtulmak amacıyla zayıflama hapı kullandığı ortaya çıktı.

        2009’da da Antalya’da Meksika biberi çekirdeği esanslı Uzakdoğu kökenli bir zayıflama hapı içen 110 kilo ağırlığındaki 28 yaşındaki Ferhan Yılmaz evinde ölü bulundu. Zayıflama ilaçlarının sabıka dosyası her geçen gün kabarıyor. Uzmanlar ise bu tip ilaçların kullanımının kalp hızını ve kan basıncını artırabileceği, kişinin rahatsızlığına veya başka ilaçlarla birlikte alınmasına bağlı olarak ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre bu tür ilaçların mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından kotrol altına alınması ve izlenmesi gerekiyor.

        ‘İNTERNETTEKİ SAHTE İLAÇLAR YILDA 1 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR'

        Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, internetten satılan ilaçların alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, internetten satılan ilaçların yüzde 50’si sahte. Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Yaz mevsiminde zayıflama ilaçlarının satışı artıyor” dedi.

        ‘ÖZELLİKLE SİBUTRAMİN İÇERENLER BÜYÜK RİSK'

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha YAZICI: “Zayıflama ilaçları ‘sibutramin’ içerikli oluyor ve kalp krizine yol açabiliyor. Bazı ilaçlarla kullanıldıklarında ise iki ilaç etkileşime geçip tehlike yaratabiliyor. Bu tür ilaçlar özellikle kalp hızını ve kan basıncını artırıyor. Kişinin rahatsızlığı da varsa, kötü sonuçlar doğabiliyor. Bu durumu önlemek tamamen Sağlık Bakanlığı’nın elinde. Çünkü sibutramin içeren ilaçlar, ‘besin takviyesi’ olarak ülkeye giriyor. Oysa bu iş tamamen Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde olmalı.”

        ‘SORUN KOLAY YOLDAN ZAYIFLAMA İSTEĞİ'

        Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Dr. Ayhan DAĞ: “Bu ilaçların kesin zayıflattığına dair bir bilimsel çalışma yok. İlaçların içindeki bileşenleri çoğu insan bilmiyor. İnsanları kandırmak için ‘bitkisel’ ibaresi kullanılıyor. Sorunun temel kaynağı kolay yoldan zayıflamayı istemek. Zayıflamak için dengeli beslenmek, spor yapmak gibi alışkanlıklar edinmek gerekiyor.”

        ÖZ, NEDAMET GETİRDİ: ÖNERDİM AMA UZAK DURUN

        ABD’de yaşayan kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, bir davet üzerine geldiği İstanbul’da, zayıflama hapları ve bitkisel ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Öz, “Bu ilaçların uzun vadeli faydası yok. Yapılan araştırmaların içinde sahtekârlık varmış. Lütfen artık o ürünleri kullanmayın. Birkaç kez programımda bu tür ürünleri destekleyen cümleler kullandım, keşke o cümleleri geri alabilsem” dedi. ABD’deki Federal Ticaret Komisyonu, Öz’ün diyet tedavisi için önerdiği ilaçların işe yaramadığına karar vermiş, ilaçları üreten firmanın da tüketicilere toplamda 9 milyon dolar ödemesine hükmetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ