Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlık-Sen toplu sözleşme talebini sıraladı

        Önümüzdeki hafta toplu sözleşme masasına oturacak olan Sağlık-Sen çalışanları, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak taleplerini sıraladı.

        Memur-Sen Konfederasyonu olarak yaklaşık 2.5 milyon, Sağlık-Sen olarak 500 bin sağlık ve sosyal hizmet çalışanının çalışma koşulları ve hakları için önümüzdeki hafta başından itibaren toplu sözleşme masasına oturulacak. Toplu sözleşme taleplerini 81 ilde eş zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşan Sağlık-Sen üyeleri, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Sağlık-Sen çalışanlarının taleplerini, Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir okuduğu basın açıklamasıyla iletti.

        "TALEPLER EMEĞE SAYGIYI GÜÇLENDİRECEK ŞURUPTUR"

        Özdemir, Kamu İşveren Kuruluna esprili bir dille şöyle seslendi: "Sağlık çalışanlarının hazırladığı talepler; adalet duygusunu canlandıracak tablet, haksızlığı ortadan kaldıracak pastil, şiddet olaylarına karşı devlet kurumlarının ufkunu açacak enjektör, daha da önemlisi emeğe saygıyı güçlendirecek etken maddelerden oluşan güçlü bir şuruptur." Sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan katsayılarının artırılması gerektiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi: "İzinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır. Dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi oranı yüzde 15'ten yüzde 1'e düşürülmeli ve döner sermaye tutarı komisyonun inisiyatifinden çıkarılmalıdır. Pratisyen tabip, diş tabibi ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde çalışan uzman hekimlerin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Sabit ek ödeme oranları 20 puan artırılmalıdır. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır."

        DÖNER SERMAYE

        Özdemir, açıklamasında, 4/C, vekil ebe ve hemşirelerle kamu görevlisi olmayan aile sağlığı personelinin kadroya geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

        Üniversite hastanelerinde çalışanların döner sermaye katsayılarının artırılması gerektiğini anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanlara sosyal hizmet tazminatı verilmelidir. Merkez teşkilatı çalışanlarına döner sermaye verilmelidir. Adli tıp kurumu çalışanlarının ek ödeme tavan katsayıları artırılmalıdır. Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü personeline en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 15'i oranında ilave özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Hekimlerin mecburi hizmet süreleri kısaltılmalıdır."

        İLAVE ÜCRET VE EK ÖDEME

        "AFAD'a bağlı kamplarda misafir edilen yabancı uyrukluların yaşadığı illerde çalışanlara ilave ücret verilmeli" diyen Özdemir, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergelerinin 600 puan artırılması ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlara da ek gösterge verilmesi gerektiğini söyledi.

        Askeri sağlık tesislerinde çalışanlara sağlık hizmeti tazminatı verilmesi gerektiğini anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzman hemşire ve uzman ebelerin ücretleri artırılmalıdır. Kamu Hastane Birliklerindeki tabip dışı sözleşmeli yöneticilere sabit ek ödeme verilmelidir. Üniversite ve adli tıp kurumundaki hekimlere garanti gelir verilmelidir. Gece nöbeti ücretleri yüzde 20 artırımlı ödenmelidir. Sağlık çalışanlarına ücretsiz kreş hizmeti verilmelidir."

        EK PUAN

        Yemek servisi bulunmayan yerlerdeki personele ve 112'lere nakdi yemek yardımı talebinde bulunan Özdemir, şu ifadeleri kullandı: "Riskli birimlerin kapsamı genişletilmeli ve komisyonlarda görevli çalışanlara ek puan verilmelidir. Tıp bayramı ve Sosyal Hizmetler Gününde hizmet kolumuzdaki tüm çalışanlara ikramiye verilmelidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderleri, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmelidir."

        ZAM VE ENFLASYON FARKI

        Özdemir, 2016 yılında; birinci 6 ayda yüzde 8, ikinci 6 ayda yüzde 8 ve 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL zam + 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50'si ve 3 aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar refah payı artışı + enflasyon farkı istediklerini dile getirdi.

        Özdemir, 2017 yılında; birinci 6 ayda yüzde 7, ikinci 6 ayda yüzde 7 ve 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere taban aylığına 100 TL zam + 2017 yılında 3 aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar refah payı artışı + enflasyon farkı istediklerini söyledi.

        Özdemir, ayrıca, gelir vergisi kaynaklı maaş kayıplarının telafisi; kamu görevlilerinin yıl boyunca yüzde 15 vergi diliminde vergi ödemesini ve bunu aşan tutarın işveren tarafından karşılanmasını istediklerini belirterek "2005 yılından sonra göreve başlayan kamu görevlilerine 1 derece verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ