Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Klimaların saçtığı hastalıklardan korunmanın yolları

        Sıcakların iyice hissedildiği bu günlerde herkes serinlemenin peşinde... Kimi klimayı açıyor kimisi vantilatörü... Ancak klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerektiğini aksi takdirde çeşitli hastalıklara neden olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, “Düzenli bakımın yanı sıra filtrelerinin temizlenmesi gerekir. Kirli klimalar yoluyla bulaşan bakteriler akciğere yerleşerek hastalığa neden olabilir ve zatüreye kadar gidebilir” diyor.

        Göz kuruluğu probleminin yaz aylarında daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Barış Sönmez ise tedavi edilmeyen bu göz hastalığının göze zarar verebileceğini vurguluyor.

        İşte doğru kullanılmayan klimanın sağlığımıza zararları...

        PEKİ, KLİMA MI, VANTİLATÖR MÜ?

        Sıcak yaz günlerinde serinlemek için klima da, pervane de, vantilatör de kullanılabilir. 'Önemli olan bunların doğru kullanılmasıdır' diyen Prof. Dr. Ece, şunları söylüyor: "Örneğin dışarıda 40 derece sıcaklık varken, klimanın derecesinin 18'e ayarlanması kişiyi olumsuz etkiler. Dışarıdaki sıcaklık ile klimalı ortamdaki sıcaklığın arasında en fazla 7 derece fark olmalıdır. Klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerekir. Vantilatörler ise direkt kişiye dönük tutulmamalı, vantilatör çevreyi taramalı ve orta şiddette açılmalıdır."

        TEMİZLİK ŞART!

        Klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması, filtrelerinin temizlenmesi gerekir. Klima yoluyla bulaşan bir hastalık olan “lejyoner hastalığı" yapan bakteri nemli ortamlarda, akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de yaşayabilir ve bu sistemde oluşan aerosollerin ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu akciğere yerleşerek hastalığa neden olabilir. Hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonundan ölümcül seyreden zatürreye kadar değişebilen bir hastalıktır. Bu hastalık dışında özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarları da alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabilir.

        BU PÜF NOKTALARA DİKKAT!

        * Sıcak hava yükseldiği için üst katlar, altlardan daha sıcak olur. Bu nedenle alt katlara varsa bodrum katına inmek çözüm sağlayabilir.

        * Fazla ısı veren kaynakları, örneğin ampulleri, uzun süre açık kalan bilgisayarları azaltmak gerekir. Ocak kullanmaya gerek kalmaması için taze ve çiğ yiyecekler tüketilebilir.

        * İdrar söktürücü görevi yaptığından alkol ve kafeinden kaçınmak dehidratasyonu önlemek bakımından faydalı olacaktır.

        * Serin duş alınabilir, soğuk suyla dolu bir şişeden su püskürtmek veya kovalara su doldurup ayakların ıslatılması da diğer tercihler olabilir.

        * Gündüz güneşin içeri girip ısı yaymaması için ise perdeler veya panjurların kapatılması gerekebilir.

        GÖZ KURULUĞUNA YOL AÇIYOR

        Göz kuruluğu şikayetleri yaz aylarında artış gösteriyor. Evde, arabada ve iş yerinde sürekli çalıştırılan, özellikle de direkt yüze hava veren klimalar göz sağlığına zarar veriyor. Zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara neden olabilen göz kuruluğu hakkında Doç. Dr. Barış Sönmez, bilgi verdi.

        GÖZYAŞI AZALINCA GÖZ KURULUĞU ORTAYA ÇIKIYOR

        Kuru göz sendromu, gözde rahatsızlık hissi ve görme bulanıklığı yapabilen bir hastalıktır. Gözyaşının az salınması veya mevcut gözyaşının buharlaşması ile ortaya çıkar. Göz kuruluğunun sıklıkla gözyaşı eksikliğinden kaynaklandığı düşünülse de, gözyaşı buharlaşması bu rahatsızlığın en sık sebebidir. Gözyaşı bezleri, gözün “orbita” denilen kemik duvarının üst dış köşelerinde bulunur. Bunlar gün içerisinde düzenli olarak salgı verir. Gözyaşı bezinden kaynaklanan bir sorun olduğunda, gözyaşının az salınımı tipinde göz kuruluğu meydana gelir. Normal miktarda salınan gözyaşı varken kuruluk oluyorsa, bu durum buharlaşma tipi göz kuruluğu sendromu olarak adlandırılır.

        OFİS ÇALIŞANLARI GÖZ KURULUĞUNDAN ŞİKAYETÇİ

        Toplumda sıklıkla karşılaşılan buharlaşmaya bağlı göz kuruluğu şikayetleri daha çok ofis çalışanlarında görülmektedir. Tablet, cep telefonu ve bilgisayar ekranlarına uzun saatler bakan kişilerde, refleks göz kırpma sıklıkları azalır. Bu durum, yüzeyde bulunan gözyaşının buharlaşmasına yol açar. Yaklaşık 3 saniyede bir farkına varmadan insanlar gözlerini kırpar ve gözyaşı bezlerinden salgılanan gözyaşı da göz küresi üzerine eşit olarak dağılır. Bilgisayar karşısında uzun zaman geçiren kişilerin ise gözleri 10-15 saniye kadar açık kalabilmektedir. Tüm bunlar klimalı ve kuru ortamlarda gerçekleşiyorsa gözyaşı buharlaşma süreci hızlanıyor.

        GÖZLERİNİZ DEVAMLI KAŞINIYOR MU?

        Ofis çalışanlarının sık yaşadığı göz rahatsızlıklarından bir diğeri “blefarit” yani kirpik dibi iltihabıdır. Hastalık, kirpik dibinde uzun süreli kepeklenmeyle birlikte gelişir. Ayrıca toz ve kimyasalların birikimi, kimi zaman da bazı parazitlerin göze yerleşmesi kirpik dibi iltihaplanmasına yol açar. Bunlar, kirpik diplerinde açılan gözyaşı bezi kanallarının iltihabı nedeniyle iyi salgı üretememesine ve buharlaşma tipi göz kuruluğuna neden olur. Bu nedenle gözleri, kirpik dipleri sürekli kaşınan, kirpikleri incelen ve dökülen kişiler dikkatli olmalı, vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalıdır.

        KLİMANIN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRİN!

        Kuru göz sendromunun tedavisi, nedene yönelik olmalıdır. Kirpik dibi iltihabının birtakım bakım solüsyonlarıyla veya ilaç desteğiyle temizlenmesi gerekebilir. Ayrıca ofiste çalışırken göz kırpma refleksini sık sık kullanmayı hatırlamak, bilgisayar kullanımına 10-15 dakika ara vererek, gözleri kapatıp dinlendirmek, yüze doğru gelen bir klima, kalorifer varsa bunların yönünü çevirmek ya da derecesini azaltmak önemlidir. Özellikle buharlaşmaya yönelik göz kuruluğu olanlara bazen koruyucu gözlükler de önerilebilir. Gözyaşı üretimi yönünde bir azalma varsa, gözyaşı üretimini artıracak ilaçlar ve yüzeyde az gözyaşına bağlı ortaya çıkan iltihaplanmayı çözecek birtakım ilaç tedavileri de uygulanır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ