Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sonbaharı sağlıklı geçirin!

        Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

        anilgumus@haberturk.com

        Yaz mevsimine elveda diyeceğimiz günler geldi çattı. Eğer değişimlere uygun tedbirler almazsak hastalıklar kaçınılmaz olur. Sonbahar hastalıkları da Sonbahardaki değişimlere uyum sağlamadığımızda peşimizi bırakmaz. Bu mevsimde hava şartları, sosyal ve besinler değişir. Kıyafetlerimiz, besinlerimiz, sosyal ortamlarımız, uyku düzenimiz uygun şekilde değişmelidir. Bu mevsimde artan hastalıkların bilinmesi ayrıca önemlidir.

        İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Nafiz KARAGÖZOĞLU, sağlıklı bir sonbahar geçirmek için şu önerilerde bulundu;

        1. HAVA DURUMUNU TAKİP EDİN: Uygun kıyafet tercihleri yapın. “LAHANA STİLİ” yani kat kat giyinin. Gerektiğinde giyinip, gerektiğinde çıkarın.

        2. SİZE ÖZEL SONBAHAR DİYETİ UYGULAYIN: Mevsim sebze ve meyvelerini tüketin. Tuz, şeker, kızartma yağlı gıda tüketiminden sakının.

        3. HAREKET EDİN: İnsan hareket ettikçe sağlıklı kalabilen bir canlıdır UNUTMAYIN. Hareket azalırsa kilo artar. Uygunsa açık hava, değilse kapalı ortamlarda Günde en az 30 dakika hareket edecek sebepler yaratın.

        4. GRİP VE ZATÜRRE AŞISI OLUN: Sonbaharda kapalı ortamlara girişle birlikte solunum yolu hastalıkları da artıyor. Solunum yolu enfeksiyonları kalp hastalıklarını tetikliyor. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde çok kalabalık ortamlara girmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın. Solunum yolu enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka grip ve zatürre aşılarını yaptırın.

        5. DEPRESYONA KARŞI ÖNLEM ALIN: Depresyondan kaçınmak için mümkünse gün ışığına çıkın ve spor yapın. Depresyon durumunuz çok belirgin hale geldiği takdirde ise mutlaka psikiyatri uzmanına başvurun.

        6. KALP HASTASIYSANIZ KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN: Yazı dozu değiştirilen ilaçlar hava ve besin değişikliklerine uygun olarak yeniden düzenlenmeli. Nasıl ki arabaların kış bakımı yapılıyorsa mevsimsel olarak bizi bekleyen koşullara kalbimizi ve damarlarımızı hazırlamalıyız.

        Soğuk mevsimlerde damarlardaki büzüşmeye bağlı olarak kan basıncı artabiliyor. Bu nedenle kan basıncı kontrollerinizi yaptırın ve gerektiği takdirde doktorunuzun önerisiyle ilaç dozunu ayarlayın.

        7. SİGARAYI BIRAKIN: Dört Mevsimde yapılması gereken uygulamalardan biri de Sigara içenlerin Sigarayı bırakmasıdır.Soğuk havalar damarların büzüşmesine neden oluyor. Sigara içtiğiniz takdirde ise bu büzüşme daha da artıyor. Bu nedenle de kalp krizi riski belirgin bir şekilde artıyor. Sağlığınız için sigarayı hayatınızdan çıkartın.

        8. ALKOL KULLANMAYIN: Alkol, damarları genişleterek vücut ısısının düşmesine ve kan basıncında ani değişimlere neden oluyor. Sonuç olarak da alkol kalp krizi geçirme riskinizi artırıyor.

        Yaz mevsiminden sonbahara geçişte bazı sağlık problemi olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen M. Nafiz KARAGÖZOĞLU şunları söyledi;

        MİGREN KÂBUSU BİTMEZ

        Mevsim geçişleri Migren Ataklarını tetikler. Bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık gibi belirtiler ile herhangi bir baş ağrısından farklılaşan migren, sıcak havaların yavaş yavaş düştüğü şu günlerde daha fazla kendini gösterir. Migrenin tek başına mevsimsel bir hastalık olmadığını söyleyen Karagözoğlu bazı hastaların sıcaktan bazılarının ise soğuktan olumsuz etkilendiğini belirterek migren ataklarının üç güne kadar sürebildiğini dile getirdi.

        ALERJİK HASTALIKLAR UYANIR

        Sonbaharda da alerjik rahatsızlıklar oluşabilir. Özellikle kalabalık, trafikteki araç sayısının fazla olduğu ve sanayileşmiş şehirlerde bu etki daha çok görülür. Solunum havasında bulunan zararlı partikül, sayı, yoğunluk ve büyüklüğü artar. Mevsimsel bitki örtüsü, besinlere ait faktörler eklendiğinde durum daha da karmaşık olur. bu durumda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, nefes darlığı ile seyreder. Ancak nezle ve gripten farklı olarak ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri eşlik etmez. Sonbahar alerjilerinin tedavisinde temel yöntem alerjenden korunmaktır. Ağız ve burnu kapatan maskeler kullanılmalı, dışarıda gözlük ve şapka takılmalı, gözlükler her gün yıkanmalı ve alerjiye karşı doktora başvurulmalıdır.

        DEPRESYON SALGINI KAPIDA

        ​Bugün için mevsimler ve Duygu durum bozuklukları arasındaki nedensel ilişki tam bilinmemektedir. Bio ritim saatimizin gündüz gece değişimleriyle ilişkisi bilinmektedir. Mevsimsel hastalıkların tekrarında da biyoritimdeki değişimlerin önemli olduğu düşünülmektedir. Dünyanın manyetik alanındaki mevsimsel değişimlerine, güneş ışığının azalıp artmasına kadar pek çok faktörün biyolojimizi etkilediği öne sürülmektedir. Bu konuda aklımızda tutmamız gereken en önemli şey şudur. Eğer depresyon veya bipolar (iki uçlu duygudurum) bozukluğuna sahipsek ve hastalık tekrarları belli mevsime rastlıyorsa ilaç tedavileri bu tekrarlama dönemi öncesi önlem olarak yeniden düzenlenmelidir.

        ENFEKSİYON HASTALIKLARI ARTAR

        Sonbaharda değişen şartlar enfeksiyon sıklığını arttırır. Özellikle Üst ve Alt solunum yolları enfeksiyonlarında belirgin artış görülür. Soğuk algınlığı, Nezle, Grip (influenza), Tonsillit ( bademcik iltihabı ), Farenjit (boğaz iltihabı ), Larenjit (ses telleri bölgesi olan larenksin iltihabı ), Sinüzit, Orta Kulak İltihabı (otitis media), Bronşit ve Pnomoni (Zatürree) görülmesi sıklığı artar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ