Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık e-Nabız bulaşıcı hastalıkların önlenmesini hedefliyor

        Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında “e-Nabız Projesi Protokolü” imzalandı. Protokol imza törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katıldı.

        Sağlık Bakanlığı, e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi alt yapısını kullanarak yeni nesiller için yepyeni bir uygulama başlattı. Bakanlık, okullarda bulaşıcı hastalıkların önüne geçerek çocuklarımıza daha sağlıklı eğitim ortamları sağlamayı hedefliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile geliştirilen yeni uygulama sayesinde artık okullardaki bulaşıcı hastalıklar, ortaya çıktığı anda tespit edilebilecek, yayılmadan kontrol altına alınabilecek ve okulların hijyen koşulları denetim altında tutulabilecek.

        Sağlık Bakanlığı sağlıklı nesillerin yetişmBesi için okullarda her geçen gün yeni bir projeye imza atıyor. Daha önce gazlı içeceklerin satışını yasaklayan Bakanlık, kısa süre önce çocukların beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirebilmek için sağlıklı besinlerin kantinlerde daha fazla yer almasını sağlayacak düzenlemeler yaptı. Son olarak ise çocuklarda özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılmadan önlenmesi için, e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi kapsamında “erken uyarı sistemi”ni geliştirdi. Artık bulaşıcı hastalıklar, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak protokolle yayılmadan tespit edilebilecek ve hastalıklar çocuklara bulaşmadan önlenebilecek. Bulaşıcı hastalıkların artış gösterdiği bölgeler sürekli kontrol altında tutulurken, hastalıklara sebebiyet veren enfeksiyonların yayılmaması için de okullarda temizlik ve hijyen denetimleri yapılacak. Uygulama ile okullardaki bulaşıcı hastalıkların yayılmadan önüne geçilmesi hedefleniyor.

        OKULDA SAĞLIK

        Sistem, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki kesintisiz olarak çalışacak bilişim altyapısına dayanıyor. Herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit edildiğinde durum anlık olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile değerlendirilecek. Bu noktadan sonra Sağlık Bakanlığı hastalığın yayılmaması için tüm tedbirleri alabilecek. Sistem otomatik olarak tespit edilen hastalığı mahremiyet çerçevesinde ilgili aile hekimine ve okulda gerekli sağlık önlemlerini almak üzere de okulun bulunduğu bölgedeki Toplum Sağlığı Merkezine eş zamanlı olarak iletecek. Bu sayede tespit edilen bulaşıcı hastalıklar, diğer öğrencilere yayılmadan kontrol altına alınabilecek.

        AŞI TAKİBİ DE YAPILABİLECEK

        Sistemin getirdikleri bu kadarla sınırlı değil. Sağlık Bakanlığı, çocukların aşı durumları ve aşılama oranlarını da okul bazında takip edebilecek. Eksik aşılarla ilgili yine ilgili birimlere bilgi verilecek, böylece tüm eğitim kurumlarında koruyucu sağlık hizmetleri çok daha güçlendirilmiş olacak.

        Geçmişte görülen domuz gribi, kuş gribi gibi salgın hastalıkların yayılmasının yeni geliştirilen sistem sayesinde artık önüne geçilebilecek. Temel sağlık göstergelerinde problem tespit edilen okul ve bölgelerde, beslenme ve sağlığın korunması konularında eğitimlerin planlaması sağlanacak. Böylece hastalıklar, hizmet veren kurumların gerekli önlemleri erkenden alması ve toplumun bilgilendirilmesi sayesinde tüm bölgeye yayılmadan önlenebilecek.

        Bu sayede sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve sağlık okuryazarlığı eylem planı içerikleriyle başlattığımız Sağlıklı Yaşam Kültürünün Teşviki Programı güçlenecek ve geleceğin sağlıklı nesillerini yetiştirme hedefine ulaşmak kolaylaşacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ