Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Küçüklerin kaya tırmanışı doğru mu?

        Onur ŞAHANOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Antalya'nın Sivridağ İlçesi’nde düzenlenen dağcılık faaliyetleri sırasında 2 yaşındaki Dağhan’ın, bezinin üzerinde güvenlik askısı ve başında kaskıyla babasının gözetiminde yaptığı tırmanış tartışılmıştı. “Anne ve babaların ufak yaştaki çocuklarına dağcılık sporunu aşılamak, tırmanma yetisini geliştirmek amacıyla bu tür faaliyetleri yaptırması doğru mu yanlış mı?” sorusunu uzmanlara yönelttik.

        Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Doğa Sporları Öğretim Üyesi Yılmaz SEVGÜL:

        ‘Düz zemine tırmanma yararlı’

        İnsanın doğasında olan 2 temel özellikten biri zıplamak bir diğeri de tırmanmaktır. Kas ve kemik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Düz ve pozitif zeminlerde tırmanış kesinlikle gerekli ve yararlıdır. Ancak 4-5 bin metre irtifada yapılacak tırmanışlar reşit olmayan bireyler için sınırlandırılmalıdır. Çünkü çocukların yüksek irtifadaki oksijen basıncına dayanıklılığı yetişkin bireylere oranla çok daha azdır. Dağ tırmanışlarıyla ilgili sınırlandırma içeren uluslararası kararlar yok. Ancak dağcılık kulüpleri kendi içerisinde belli kriterler koyma hakkına sahip.

        AKUT Başkanı Nasuh MAHRUKI:

        ‘Doğal refleksleri açığa çıkarır’

        Aile doğru bir davranış sergilemiştir. Bu davranış sayesinde doğal tırmanma refleksi açığa çıkar. Zaten hiçbir aile çocuğunu tehlikeye atmaz, kontrollü ve bilinçli bir şekilde çocuğun tırmanması sağlanmış, bunda ne sakınca olabilir? Üstelik çocuk da 3 metre tırmanarak kaslarının bu konuda elverişli olduğunu ve zorlanmadığını göstermiştir. Ben de evde kendi bebeğimi tırmanma duvarında tırmandırıyorum. Bilinç ve kontrol oldukça bu davranışı çocuğun yaşaması oldukça önemlidir.

        Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Neslim DOKSAT:

        ‘Fiziksel istismar başlığında incelenmeli’

        Bir çocuğun 2 yaşında ne kadar güvenlik alınırsa alınsın tırmandırılması kesinlikle yanlıştır. Bir aile, çocuğunun temel bakım ve tıbbi bakımının dışında güvende olmasını da denetlemekten sorumludur. Bu durum çocuğun temel güvenlik şartlarını yok saymaktır. Hatta fiziksel istismar alt başlığında da inceleyebiliriz. Yüzde 100 güven, tedbir diye bir şey söz konusu olmadığından o anda çocuğun başına bir sürpriz gelmeyeceğini de garanti edemeyeceğimiz için yüzde 1’lik risk bile göze alınamaz.

        Uzman Psikiyatr Şükran TELCI:

        ‘Korkusunu içselleştirebilir’

        Çocuklar 0-7 yaş aralığında duygusal eğilimleri öğrenirler. Çocuğun bir tırmanış organizasyonunda bulunması, onda korku duygusu yaratarak ileriye dönük yaşantısında korkuyu içselleştirmesine sebep olabilir. Çocuk ailesinin yanında kendini güvende hissederek eğlenebilir.

        Çocuk ve Aile Psikolojisi uzmanı Sevil YAVUZ:

        ‘Tırmananları izlemesi yeterli’

        Anne-babaların çocuklarını spor etkinliklerine yönlendirmesi güzel. Çok basit bir yerde tırmanması sağlanabilir. Parklarda da tırmanma alanları var. 2 yaşında bir çocuğun, annesinin ya da babasının kucağında tırmananları izlemesi yeterli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ