Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Şüpheli ilişkinin ardından mutlaka test yaptırın!

        Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, dünyada 35 milyon kişide Türkiye'de ise 10 binden fazla insanda görülen AIDS'in aslında daha fazla insanda olduğunu, çok sayıda insanın utandıkları için test yaptırmadıklarını söyledi.

        Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, Türkiye'de 10 bine yaklaşan, dünyada ise 35 milyondan fazla insanın HIV enfeksiyonunun etkisinde olduğunu belirterek, "Tek gecelik şüpheli ilişki yaşayanlar AIDS olabileceklerine dair kuşkularını gidermek için test yaptırmaya başladı. Ancak utandığı için testi yaptırmayanlar daha fazla" dedi.

        ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

        Erken teşhis edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse, AIDS'ten korunarak uzun yıllar yaşanabileceğine dikkati çeken Güney, şüpheli her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan alışverişi sonrası ve hamilelik öncesi HIV testi yaptırılmasını tavsiye etti. Ankaralab Laboratuarlarında her gün onlarca kişiye HIV testi yaptıklarını belirten Doç. Güney, "Hastaların en büyük tedirginliği kimliklerinin ortaya çıkacağı endişesi yaşamaları. Test yaptırırken kendi isminizi söylemek zorunda değilsiniz. Hiçbir özel hastane ya da laboratuarın nüfus cüzdanınızı ya da fotokopisini isteme hakkı yok. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda genelgesi bulunuyor" diye konuştu.

        İLİŞKİDEN HEMEN SONRA TEST UYGUN DEĞİL

        Kuşkulu bir cinsel ilişkiden hemen sonra test yaptırmanın uygun olmayacağına işaret eden Güney, şu bilgileri verdi:

        "Virüsün ortalama 2-12 hafta kuluçka dönemi olduğu için testin doğru zamanda yaptırılması gerekiyor. HIV teşhisi için kullanılan testler, hastanın kanında, HIV RNA'sı ve HIV'in p24 antijeni ile bu virüse karşı vücudun savunma sistemleri tarafından geliştirilen özel antikoru saptamak amacıyla yapılır. Bu testler virüs vücuda girer girmez pozitifleşmez. HIV RNA'sı, p24 antijeni veya antikorların testlerle saptanabilir düzeye ulaşması, her kişide farklı zamanlarda gerçekleşir. Testler arasında farklılık olmasına karşılık bu süre genellikle 2-12 hafta arasındadır. Bu nedenle, kuşkulu bir ilişkiden hemen sonra test yapılması uygun değildir."

        TEST VİRÜSTEN KORUMAZ TEDAVİYİ BAŞLATIR

        Güney, HIV testi yaptırmanın kimseyi HIV enfeksiyonu ya da bunun sonucu gelişen AIDS'ten korumayacağının altını çizerken, bu testlerin düzenli yapılmasının daha erken tanı konulup, tedavi programına bir an evvel başlanmasını için önemli olduğunu aktardı.

        AIDS'İN BELİRTİLERİ

        Doç. Güney, HIV enfeksiyonun belirtilerin şöyle sıraladı:

        "HIV bulaşmasından 2-12 hafta sonra hastaların önemli bir kısmında hafif kırgınlık, halsizlik gibi soğuk algınlığı ya da grip benzeri belirtiler gösterir. Ancak bu durum kısa sürede geçer. 8-10 yıl belirtisiz bir dönem gösterdikten sonra, hızlı kilo vermek, kuru öksürük, yüksek ateş, bitkinlik, ishal, hafıza kaybı, depresyon gibi belirtiler gösterir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ