Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji İnme geçiren kişi 4,5 saat içerisinde hastaneye götürülmeli

        Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, vücudun yüzdeki asimetrinin ’inme’ habercisi olabileceğini belirterek, “Kişi hemen nöroloğa başvurursa damar açılmasıyla felçten kurtulur” dedi.

        Antalya’daki 51’inci Ulusal Nöroloji Kongresi’ne katılan TND Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, beyin damar hastalıklarının beyin damarlarında tıkanıklık ya da kanamayla ortaya çıkan ve ani fonksiyon kayıplarına neden olan bir hastalık grubu olduğunu söyledi. Dünyada hastalıktan ölümlerde 2’nci sıradaki nedenin beyin damar hastalıkları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, bu oranın Türkiye’de yüzde 15 olduğunu söyledi.

        TND olarak inme belirtilerinin tanınması konusunda çalışmalar ve eğitim seminerleri düzenlediklerini aktaran Prof. Dr. Öztürk, “İnmenin en yaygın belirtileri konuşmada bozulma, vücudun bir tarafında kuvvet kaybı ya da uyuşukluk, görme kaybı, baş dönmesidir. Ama en yaygın belirtiler ise yüzde asimetri ile aynı taraftaki kol ve bacakta uyuşukluk hissidir” diye konuştu. İnmede erken teşhisin hayati risk taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, hastanın ilk 4.5 saatte nöroloğun bulunduğu merkeze başvurması gerektiğini anlattı. Erken teşhiste trombolitik tedavi şansının arttığına değinen Prof. Dr. Öztürk, “Hatta 6 saate kadar damar içinden pıhtıyı alan ya da damar içinde eritebilen tedavi yöntemine ulaşmak mümkün. Bunları yapabilecek merkezlerin ve nörologların sayısının da artırılması için eğitimler veriyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ