Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ameliyatta saksafon çaldı

        Parkinson ameliyatları başta olmak üzere bazı beyin ameliyatları artık lokal anestezi ile yapılabiliyor. Bunun nedeni ise yarattığı etkinin ve dengenin tam anlaşılabilmesi. Türkiye'de de daha önce birçok kez yapılan ameliyat Avrupa'da ise ilk kez gerçekleştirildi. 27 yaşındaki İspanyol hasta Carlos Aguilera 12 saat süren beyin ameliyatı süresince uyanık kaldı. Müzisyen olan Carlos ameliyat boyunca saksafon çaldı.

        AMELİYATA 12 UZMAN KATILDI

        Sinir cerrahisi ve antestezi uzmanlarının da aralarında olduğu 12 uzmanın katıldığı ameliyatta doktorlar, hastalarının müzik yeteneğine zarar vermemek amacıyla bu yola başvurduklarını açıkladı. "Müzik olmazsa ben bir hiçim" diyen Carlos'a ameliyatta sedasyon uygulandı, ağrı kesiciler verildi.

        NÖROPSİKOLOG DA AMELİYATTA BULUNDU

        Üç sinir cerrahisi, iki nöropsikolog, iki nörofizyolog ve anestezi uzmanı ile beş hemşirenin bulunduğu ameliyatta bir sağlık çalışanı Aguilera'nın notaları okumasına yardım etti. Ameliyatın başarılı geçtiğini söyleyen Dr. Guillermo Ibanez ameliyatın başarılı geçtiğini ve hastanın hayatının müziğe bağlı olduğu için böyle bir yolu seçtiklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ