Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ‘Bağışıklık kazanıldı, bir daha domuz gribi salgını olmaz’

        Soner ÖZCAN - Beycan ÜÇKARDEŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Adana'da domuz gribi şüphesiyle kaldırıldıkları hastanede ölen 3 kişiden 2’sinin domuz gribi olduğu kesinleşti. Niğde’de ise domuz gribi şüphesiyle ölenlerin sayısı 2’ye yükseldi. Antalya’da da zatürree teşhisi konulan 1 avukat öldü. Ölümler “domuz gribi” salgını korkusu yaratırken uzmanlar ise domuz gribine karşı yıllar içinde bağışıklık kazanıldığını, bu nedenle domuz gribi salgını olmayacağını açıkladı. Adana’da 2 Ocak’ta domuz gribi şüphesiyle tedavi gören 2 Suriyeli ile 4 haftalık hamile Türk vatandaşı L.B. hayatını kaybetmişti. 3 kişiden 2’sinin domuz gribi olduğu kesinleşti. Sağlık Bakanlığı yetkilileri yaptığı açıklamada, ölümlerin asıl nedeninin domuz gribi olmadığı, bu hastalığın tetiklediği başka bir hastalık olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından gribin seyrinin yakından takip edildiği belirtilerek en sık tespit edilen virüslerin İnfluenza A (H1N1) ve A (H3N2) alt tipleri olduğu ifade edildi. Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana’da devlet, özel ve üniversite hastanelerinde toplam 67 kişinin gribal enfeksiyon nedeniyle tedavi altında tutulduğunu belirterek, “Yakından takip ediyoruz. Bunlara domuz gribi demek doğru değil. Gribal enfeksiyon nedeniyle tedavi altındalar. Endişelenecek bir durum yok” dedi. Öte yandan Niğde’de domuz gribi şüphesiyle ölen kişi sayısı 2’ye yükseldi.

        2 ŞÜPHELİ ÖLÜM

        Niğde Devlet Hastanesi’nde yüksek ateş nedeniyle tedavi gören 45 yaşındaki Figen S. isimli kadın hayatını kaybetti. 1 Ocak’ta da aynı şikâyetten 62 yaşındaki Hamiyet A. hayatını kaybetmişti. İki kişiden alınan numuneler bakanlığa gönderildi. Antalya’da avukat Çağıl Abay da zatürree tedavisi görürken dün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi’nde ise 2 Ocak’ta domuz gribi şüphesiyle hayatını kaybeden M.A.’nın tahlillerinde domuz gribine dair kesin kanıt bulunamadı. İncelemelerin sürdüğü belirtildi.

        ‘AŞI İÇİN GEÇ DEĞİL’

        Grip aşısının H1N1 ve diğer virüslere karşı etkisi hakkında da bilgi veren Uzman Dr. Bekir Uygun şunları söyledi: “Grip aşısının eylül-ekim aylarında yapılması önerilir. Ancak Türkiye’de son iki yıldır grip salgınları ocak ayına sarktı. Bu nedenle aşı için geç kalınmış değil. Aşı yapıldıktan 15 gün sonra etki eder fakat aşı özellikle risk grubunda bulunan kişilerde etkili olmayabilir. Bu nedenle bu kişilere özellikle salgın dönemlerinde beslenmelerine dikkat etmelerini ve kalabalık yerlerden uzak durmalarını öneriyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ