Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Domuz gribinden korunmanın yolları

        Son haftalarda ne yazık ki domuz gribi vakaları yine çokça yaşanmaya başladı. Domuz gribi hakkında bilgilendirme yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Domuz gribinden korunmak için kapalı ortamların sık sık havalandırılması, gripli kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durması, sık sık ellerin yıkanması gereklidir” dedi.

        Grip, her yıl sonbahar ve kış aylarında oldukça etkili bulaşıcı bir salgın olarak karşımıza çıkıyor. İnfluenza adı verilen grip virüsünün çeşitli tipleri bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, domuz gribi (İnfluenza A H1N1)’nin 2009 yılında dünyada büyük bir salgın oluşturduğuna dikkat çekiyor. Şu anda da ülkemizde yer yer vakalar görülüyor ve bazıları ölümle sonuçlanıyor. Domuz gribi ve belirtileri hakkında açıklama yapan Uzm. Dr. Zerrin Beykal; “Domuz gribi (İnfluenza A H1N1); öksürük, hapşırık ile havadan, etraftaki eşyalara sürülen eller ağıza ve göze sürüldüğünde bulaşır. Kuluçka süresi, 1-4 gün arasında en fazla 7 gündür. Belirtileri; yüksek ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürüktür. Bazen ishal, bulantı-kusma da olabilir” dedi.

        Domuz gribi tedavi süresince ağrı kesici, ateş düşürücü (18 yaşın altındakilere aspirin dışında), vitamin gibi şikayetlere yönelik ve destekleyici ilaçlar kullanılıyor. Ayrıca bol sıvı, dengeli beslenme ve yatak istirahatinin önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Beykal; “Gripten korunmak için hasta olan kişilerin öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burunlarını bir mendille kapatmaları ve mendili çöpe atmaları, ellerin dezenfektan veya sabunla sık sık yıkanması, kapalı ortamların havalandırılması ve çevredeki eşyaların temizliğine dikkat edilmesi, hasta kişilerin mümkünse kalabalık ortamlara girmeyerek istiraharat etmesi gereklidir. Ayrıca grip aşısını özellikle risk grubunda olanların olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

        Hastalık teşhisi koymak için öncelikle hastanın şikayetlerine göre, influenza tarama testleri yapılıyor. Gribin tipi belirlenmek isteniyorsa ve doktor gerekli görürse PCR testleri yapılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ