Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Domuz gribinde ilaç ve aşı tartışması

        Onur ŞAHANOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’de domuz gribinden kaynaklı ölüm sayısı dün itibarıyla 25’e ulaştı. H1N1 (domuz gribi) virüsü vakalarında yaşanan artışın ilaç sıkıntısını da beraberinde getirdiği yönündeki iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı dün bir açıklama yaparak “Antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır” dedi. Sağlık Bakanlığı, medyada bu yöndeki haberler üzerine yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ülkemiz genelinde antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Eczanelerde antiviral grip ilaçlarına erişimde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız; Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve devlet hastanelerine reçeteleri ile başvurmaları halinde bu ilaçlarını ücretsiz olarak temin edebileceklerdir.”

        ‘İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ’NDE VAR’

        İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise “Oseltamivir etken maddesiyle oluşan ilaçları H1N1 virüsüyle oluşan gribin tedavisinde öneriyoruz ancak ille de bu ilaçlar kullanılarak tedavi olunacak diye bir şey söz konusu değil. İlaçların kısa süre bulunamayacak olmasından dolayı endişelenmeye gerek yok. Sağlık Bakanlığı hastanelerde bu ilaçları belli dozda temin etti. Hiçbir yerde bulamıyorlarsa İstanbul Tıp Fakültesi’nde bu ilaçlar mevcut, buraya başvurabilirler” dedi.

        ‘İLAÇLAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELECEK’

        Habertürk’ün bu konuda görüşlerine başvurduğu Türkiye Eczacılar Birliği yetkilileri ise aşırı talep nedeniyle eczanelerdeki domuz gribinde yoğun olarak kullanılan ilaçların tükendiğini kaydetti. Yetkililer, “H1N1 virüsü beklenmedik şekilde geldi. İlaç firmaları bu salgına hazırlıksız yakalandı. Normal zamanlarda çok kullanılan ilaçlar olmadığından eczanelerin birçoğunda ilaç bulunamadı. İlaç firmaları ile yaptığımız görüşmelerde yoğun çalışmaları olduğunu ve ilaçları önümüzdeki hafta temin edeceklerini söylediler” diye konuştu. Selçuk Ecza Deposu Bölge Müdürü Murat Sarıhan da “Bunlar, 15-20 lira civarında olan ilaçlar. Muadillerinden az sayıda da olsa elimizde var, zaten ilaç firmaları da kısa sürede temin edecekler ve sorun çok büyümeden çözülecek” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ