Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sarılmanın faydaları
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Sarılmak sadece kendimizi iyi hissetmek, kalbimize sevgi dolu sıcak bir his vermekle kalmaz. Sarılmak çok çok daha fazlası demek… Birçok bilim insanı, bazı ilaçların vücut üzerindeki etkisinin sarılma ile eşdeğer olduğunu iddia ediyor. Yani sarılmak aslında tüm vücudu etkiliyor. Mesela sarılmanın ölüm korkusunu azalttığını duymuş muydunuz?

        2

        Sarılmak, aynı zamanda kalp atış hızını düşürür. Bu ise kalbinizin verimini artırır.

        3

        Mutluluk hormonu olan serotonini uyarır.

        4

        Serotonin gibi ‘mutluluk hormonu’ olarak da bilinen dopamin hormonunu uyarır.

        5

        Bebeğinize sarıldığınızda onun gelecek yılları için de bir iyilik yapmış olursunuz. Çünkü ABD Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, bu bebeklerin büyüdüğünde daha az stres altında kaldıklarını gösteriyor.

        6

        Araştırmalar sarılmanın hormonlar üzerinde immün düzenleyici olduğunu gösteriyor. Yani bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

        7

        Psikiyatrist/Psikoterapist Yard. Doç. Dr. Rıdvan Üney ise, son dönemlerde insanlarda mutluluk ve güven ile ilgili tıbbi araştırmaların yoğunluk kazandığını söylüyor.

        8

        Bu hormon esasen beyinde üretiliyor ve en çok da üremeyle ilişkili. Doğum ve doğum sonrasında yüksek miktarda salınıyor. Ancak diğer dönemlerde de kadın ve erkekte beyinden salgılanıyor.

        9

        Doğumdan sonra annelik davranışını sağlayan bir hormon. Diğer zamanlarda ise güven, eşler arasında bağlılık, aşk, sosyalleşme, karşı tarafı anlama ve endişelerin yatışmasını sağlar.

        10

        Eksikliğinde ise, kendini beğenme, güvensizlik, toplumdan uzaklaşma, psikolojik rahatsızlıklar, yalan eğilimi artıyor.

        11

        Böylesine işlevli olan hormonu günlük hayatta artırmak ise oldukça kolay… En kolay yöntem sarılmak… Yoğunluk, yorgunluk, stres, yalnızlık, güvensizlik, çatışmalar gibi daha pek çok sebeple artık sarılmak aklımızın ucundan bile geçmiyor…

        12

        Oysaki birbirimize sarılırsak ve birbirimize dokunursak oksitosin hormonu salgılanır. Sonra ne mi olur? Bu hormon salgılandığında bizlere 20 fayda sağlar…