Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kan bağışının faydaları

        Kan kaynağı yalnızca insan olan ve bağış dışında bir temin yöntemi bulunmayan bir tedavi aracıdır. Bu nedenle kan ve kan ürünlerine ihtiyaç duyan hasta ve hasta yakınları için gönüllü ve düzenli kan bağışının gerekliliği oldukça fazladır. Kan bağışı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatan Operasyon Müdürlüğü Kan Bağışçısı Kazanımı Birimi Yöneticisi Dr. Metin Kalender, "Erkekler yılda 4; kadınlar ise yılda 3 defa kan bağışında bulunabilir" dedi.

        REKLAM

        Kimler kan verebilir? Kan verecek kişinin yaşı, kilosu, sağlık durumu nasıl olmalı?

        18-65 yaş aralığında 50 kg üstünde her birey Türk Kızılayı’nın ülke genelinde bulunan 17 Bölge Kan Merkezine, 64 Kan Bağışı Merkezine ve gezici kan bağışı ekiplerine kan bağışı için başvurabilir. Kişi, kan bağışı formunda yer alan sorular doğrultusunda geçirmiş olduğu hastalıklar ve tıbbi operasyonlar ile kullandığı ilaçlar gibi konularda hekimimize bilgi verir. 3. şahışlarla kesinlikle paylaşılmayacak olan bu bilgiler ışığında değerlendirmede bulunan doktorumuzun, kişinin sağlık durumunun kan bağışı için uygunluğu ile ilgili onay vermesinin ardından kan bağışı aşamasına geçilir.

        "ORTALAMA 30-35 DAKİKA SÜRÜYOR"

        Kan alma işlemi ne kadar sürer? Kan bağışlayan kişi, kan verdikten sonra nelere dikkat etmelidir?

        Kişi kan bağışı için müracaat ettiğinde, form doldurma ve kayıt sürecinin ardından muayeneye geçilir. Doktorumuzun verdiği onay doğrultusunda kan bağışı işlemi gerçekleştirilir. Kan bağış işleminin ardından bağışçılarımız dinlenme alanına alınarak soda ve bisküvi ikram edilir. Bu işlemlerin tümü ortalama 30-35 dakika sürmektedir.

        Bağışçı, işlem bittikten sonra günlük yaşamına devam edebilir ancak bağışı bol sıvı (su) tüketilmeli, 2 saat sigara içilmemeli, bir sonraki öğünden önce alkol tüketilmemelidir ve bedenini yoracak faaliyetlerden kaçınmalıdır. (sauna, spor).

        REKLAM

        "KAN İHTİYAÇ SAHİBİNE GİTTİĞİNDE BAĞIŞLAYAN KİŞİ BİLGİLENDİRİLİR"

        Bağışlanan kanlar hangi işlemlerden geçiyor? Bağışlanan kanın kullanıldığında bağışçıya bilgi veriliyor mu?

        Kanlar öncelikle serolojik testlerden geçer, kan gruplaması yapılır ve kullanım amaçlarına göre trombosit süspansiyonu (kan pulcukları), eritrosit süspansiyonu (alyuvar), plazma (akyuvar) olmak üzere ürünlerine ayrılır. Kullanıma hazır olan kan ürünleri uygun sıcaklıklarda depolanır ve hastanelerden gelen talepler doğrultusunda aynı ısı koşullarında nakli gerçekleştirilir.

        Hastaneye çıkış yapılmak üzere hazırlanan kan bileşeninin üzerinde yer alan ve bağışçı bilgileri ile eşleşen barkot okutulduğunda bağışçımızın son bağışında ibraz ettiği cep telefonu numarasına, bağışlanan kanın bir ihtiyaç sahibi tarafından kullanıldığını bildiren bir teşekkür SMS’i gönderilir.

        REKLAM

        "ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARLA PAYLAŞILMIYOR"

        Test sonuçları bağışçılara bildiriliyor mu?

        Kan bağışçılarına ait bütün bilgiler Kan ve Kan ürünleri Kanunu çerçevesinde gizli tutulmakta ve üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmamaktadır. Test sonuçları içinde aynı gizlilik geçerlidir ve ancak olumsuz bir durum söz konusu olduğunda kişiye özel bilgilendirme yapılmaktadır.

        Yine de test sonuçlarını görmek isteyen kan bağışçılarının, ilgili kan merkezimize kimliği ile bizzat başvurması gerekmektedir.

        Sağlıklı bir insan ne sıklıkla kan vermeli?

        Erkekler 90 günde bir yani 4; kadınlar ise 120 günde bir yani 3 kez kan bağışında bulunabilir.

        Kan vermenin faydaları var mı?

        Kan vermenin tıbbi olarak kanıtlanmış herhangi bir faydası ya da zararı bulunmamaktadır ancak kan bağışlayan her birey, hayat kurtarmanın vermiş olduğu mutluluğu yaşamaktadır.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ