Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Sandra'yı kurtarmak için ona kardeş yapacaklar!

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Talasemi adı verilen kansızlık hastalığıyla dünyaya gelen Bulgaristanlı Kristina-Dimeon Madjarov çiftinin 2 yaşındaki kızları Sandra Madjarov’u yaşatacak umut, İstanbul’da bulundu. Bulgaristan’da yüzde 100 uyumlu ilik bulunamayan Sandra için ailesi tüp bebek yöntemiyle ‘kurtarıcı kardeş’ yapmaya karar verdi.

        Anne Madjarov’un, hasta kızı Sandra’ya yüzde 100 doku uyumu bulunan embriyosu seçilerek tüp bebekle yöntemiyle hamile kalması sağlandı. Minik Sandra’nın 5 ay sonra dünyaya gelecek olan kız kardeşi, 3 yaşına ve 10 kiloya ulaştığında ablasına kemik iliğiyle yeniden can verecek. Anne Kristina Madjarov, “Kızımız Sandra 2 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor. Her ay bağışçıların kanıyla yaşıyor. Araştırdık, kurtarıcı kardeş tedavisinin Türkiye’de başarıyla yapıldığını gördük. Çok umutluyuz” dedi. Tüp bebek operasyonunu gerçekleştiren Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi Op. Dr. Güvenç Karlıkaya, “Kardeşler arası doku uyumu fazla olduğu için tüp bebekle dünyaya gelen ikinci bir çocuk hasta çocuğa umut oluyor. Tedavide başarı oranı; hasta çocuğun yaşına ve durumuna bağlı. Tedaviye organ yetersizliği başlamadan başlanırsa yüzde 100 başarı sağlanabiliyor” diye konuştu.

        PREİMPLANTASYON GENETİK TANI NEDİR?

        Tüp bebek uygulaması sırasında embriyonların genetik testi yapıldıktan sonra yalnızca sağlıklı olanların seçilip anneye transfer edilmesi işlemi. Yöntem aynı zamanda hastalıklı doğmuş ilk çocuğa hem sağlam hem de yüzde 100 doku uyumu bulunan bir kardeş olabilecek embriyonun seçilebilmesini sağlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ