Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ameliyattan önce yapılması gerekenler nelerdir?
        1

        Ameliyat öncesi dönemi kişilerin sağlıkları açısından hayati önem taşıyabiliyor. Ameliyat öncesinde kişilerin dikkat etmesi ve yapmaması gerekenleri üç kısma ayırabiliriz. Ameliyata haftalar ve günler kala, ameliyat gecesi ve ameliyat sabahı.

        2

        Ameliyata henüz çok varken yapacaklarımız, ameliyat sonrası sağlayacağımız maksimum faydayı elde etmemizi sağlar, daha çabuk iyileşme ve kısa bir nekahat dönemi mümkün olabilir. Bunun için yapmamız gerekenler hakkında Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilsel, bilgi verdi.

        3 temel kural; egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve sigara içmemek. İşte nedenleri;

        3

        Aerobik egzersiz olarak adlandırdığımız, günlük yürüyüşler, bisiklete binmek veya yüzmek akciğer kapasitemizi arttırır. Bu tür egzersizler akciğerlerimizdeki alveol dediğimiz küçük keseciklerin bolca havalanmasını sağlayarak solunum kapasitemizin artmasını sağlar. Anestezi sonrası bu keseciklerin bazıları kollabe olarak kapanır ve atelektazi dediğimiz durum oluşarak zatürre ve ateşe sebep olabilir. İşte bu tür egzersizlerle bu istenmeyen olayların önüne geçebiliriz.

        4

        Beslenme alışkanlıklarımızı geliştirerek ameliyat sonrası iyileşme hızımızı arttırabiliriz. Yağı azaltıp, protein tüketimini arttırmak gibi. Özellikle diyabetik hastalarda bu durum daha önemlidir. Kan şekerinin 90-110 arasında olması ideal kabul edilir. Yüksek kan şekeri hücrelere toksik etkiye sebep olur ve yara iyileşmesini geciktirir.

        5

        Cerrahlar için “sigarayı bırakın” demek kolaydır ama inanın bunun için iyi sebepleri vardır. Sigara dumanı yara iyileşmesini iki şekilde bozar. Nikotin, damarları büzerek yaraya giden oksijenin azalmasına sebep olur.

        6

        Bunun dışında duman içerisinde yara iyileşmesini bozan birçok toksin de vardır. Ameliyat öncesi zaman bu kötü alışkanlığa son vermeniz için iyi bir fırsattır ve bu sayede ameliyat sonrasında da daha az belirgin yara izleriniz olacaktır.

        7

        Ameliyat öncesi kan sulandırıcılar alıyorsanız, cerrahınızın da size söyleyeceği gibi, bunları 5-7 gün evvelden kesmeniz gerekmektedir.

        8

        Anti-inflamatuar ilaçlar (ağrı kesicilerin bir çoğu) ve bazı vitaminler, mesela Vitamin E ve Ginko Biloba ve hatta kiraz, sarımsak gibi bazı gıdaların, kanamayı arttırıcı etkileri sebebiyle, ameliyat öncesinde cerrahınız ve anestezistinizin bilgileri doğrultusunda kullanımları azaltılmalıdır.

        9

        Ameliyat öncesi gece rahatlamanız gereken bir zamandır. Hoş ve hafif bir akşam yemeği yemek, kitap okumak veya bir film izlemek bunu sağlayabilir. Gece yarısından sonra bir şey yiyip içilmeyeceği de unutulmamalıdır.

        10

        Doktorunuz önemli ilaçlarınızı, mesela tansiyon veya tiroid ilacınızı sabah az bir su ile içmenizi söyleyebilir. Bunu gerçekten de az bir miktar su ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Eğer mideniz boş olmazsa anestezi sırasında kusarak hiç de hoş olmayan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

        11

        Hastaneye yattığınızda hemşireleri ve doktorunuzu mevcut alerjileriniz konusunda tekrar uyarmayı unutmayın.

        12

        Ameliyatınızın ve sonrasının çok kolay geçmesini istiyorsanız aşağıdaki gibi bir kontrol listesi yapın ve her birini sağladığınızı ameliyat öncesinde mutlaka kontrol edin.

        19

        Mücevherat, nakit para ve değerli eşyalarınızı evde bırakın.

        20

        Sizi hastaneye götürüp size eşlik edecek birini bulun ama insan sayısını minimumda tutun.

        Yanınızda güncel ve geçerli bir kimlik mutlaka bulundurun.

        21

        Hastalığınızla ilgili tüm doküman ve tahlil sonuçlarını beraberinizde hastaneye götürmeyi unutmayın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ