Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Doğum öncesi ve sonrasında nelere ihtiyaç var?

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sebahat Turan doğum öncesi ve sonrası için ailelere ihtiyaç listesi önerisinde bulundu.

        Sebahat Turan, bebek için alerjik olmayan kıyafetler, bebek bezi, pişik kremi ve pamuğun, anneler için ise emzirmeyi kolaylaştıracak kıyafet ile meme başı kreminin ihtiyaç çantasının vazgeçilmezleri olduğunu söyledi.

        Dr. Turan, gebeliğin başlangıcından itibaren doğum anının hayalini kuran ailelerin en tatlı telaşının doğum anına ve sonrasına hazırlık sürecinde yaşandığına dikkati çekti. Ailelere, doğum öncesi, sırası ve sonrasına ilişkin önemli tavsiyelerde bulunan Turan, şunları aktardı:

        "Doğumda en önemli unsur annenin, doğuma ve bebeğe psikolojik olarak kendini hazırlamasıdır. Anne ve bebek için gerekli malzemelerin bulunduğu ihtiyaç çantası gebeliğin son haftalarında hazır bulundurulmalıdır. Bu çantada bebek için alerjik olmayan kıyafetler bulunmalıdır. Bu kıyafetler yıkınmış ve ütülenmiş olarak hazır tutulmalıdır. Yenidoğana uygun bebek bezi, pişik kremi ve pamuk da çantanın vazgeçilmezlerindendir. Anneler için ise en önemli malzeme, emzirme sırasında büyük kolaylık sağlayan kıyafetlerdir. Aynı zamanda meme başı çatlaklarını önlemek için meme başı kremi de çantada yer almalıdır."

        DOĞUM SONRASI İLK TEMAS ÖNEMLİ

        Anne ve bebek için uygun gün ve saatin belirlenmesinin ardından doğumun gerçekleşeceğini belirten Turan, "Doğum sonrası anne ve bebeğin ten tene teması çok önemlidir. İlk emzirme de aynı ölçüde önem taşır" dedi. Anne adaylarına doğuma hazırlık eğitimini de öneren Turan, bu sayede korkulardan uzaklaşılacağını dile getirdi.

        Anne ve bebeğin doğum sonrasında aynı ortamda olmasının bebeğin dış dünyaya adaptasyonuna yardımcı olacağına vurgu yapan Turan, "Doğum sonrası en önemli konulardan birisi bebek beslenmesi ve doğum sonrası kanamalardır. Annenin ve bebeğin takipleri çok sıkı yapılmalıdır. Anneye gerekli bilgi hastane personeli tarafından verilmeli, emzirme teknikleri öğretilmelidir. Anne, süt artırma yöntemleri, bebek banyosu ve göbek bakımı hakkında da bilgi sahibi olmalıdır" diye konuştu.

        KENDİNİZ İÇİN NELER ALABİLİRSİNİZ?

        "Kolay emzirmeyi sağlayan önü açık gecelikler, emzirme sütyeni, göğüs pedleri, iç çamaşırları, hijyenik pedler, lohusa külodu, göğüs koruyucular, göğüs pompası, göğüs kremi, emzirmek için yastık."

        BEBEK İÇİN NELER ALABİLİRSİNİZ?

        "Tulumlar, bodyler, temizleme havlular, anakucağı, patik, eldiven, bere, çorap, mendil, önlük, hırka, yelek, minik boy bebek bezleri, battaniye, biberon, emzik, toz mamalar, önlük, ilaç kaşığı, vücut termometresi, göbek bağı bandı, burun aspiratörü, ıslak mendil, çocuk bezi, pişik kremi, şampuan, bebek kremi, küvet ve filesi."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ