Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sigarayı bırakmak sanıldığı kadar zor değil!
        1

        Türkiye’de 2003’te %32 olan sigara kullanım oranı son on yılda yapılan kampanyalar ve sigaranın zararları konusunda bilinçlendirme çalışmaları sayesinde %9’luk bir düşüşle %21 oranına geriledi.

        2

        Rakamlar sigaraya karşı açılan savaşta başarılı olunduğunu gösterse de Türkiye yetişkinler arasında %21’lik kullanım oranıyla OECD ülkeleri sıralamasında hala alt sıralarda.

        3

        OECD ülkeleri arasında %15'ten daha az bir oranla İsveç, İzlanda, Avustralya ve ABD günlük sigara içme düzeyi en düşük olan ülkeler sıralamasında önlerde yer alıyor.

        4

        Bir akciğer hastalığı olan KOAH amfizem ve kronik bronşiti kapsıyor. KOAH’nın en sık görülen belirtisi, akciğere giren ve akciğerden çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlamasıdır.

        5

        Sigaranın neden olduğu KOAH, çalışma yaşındaki toplum kesimini çalışamaz hale getirerek ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkiliyor.

        6

        Bu nedenle gelişmiş toplumlar sigara içme oranını düşürmek için çok büyük mücadeleler veriyorlar.

        10

        20 yılda ortalama günde 1 paket sigara içen kişiler, 1 aya yakın bir zamandır öksürüyorlarsa (çoğunlukla bu sigara öksürüğü diye normal kabul edilir)

        11

        Balgam çıkartıyorlarsa ve her yıl kış aylarında sık tekrarlayan soğuk algınlıkları geçiriliyorsa, bu kişilerde KOAH başlıyor mu diye araştırılmalıdır.

        12

        KOAH tetkikleri, basit bir "spirometri" tetkiki, düşük dansiteli akciğer bilgisayarlı tomografisi ve gerekirse "bronkoskopik teknikler, bronş lavajı sitolojisi” ile yapılmaktadır.

        16

        Sigara tiryakilerinin yalnızca %3-5’i yardımsız sigarayı bırakabilir.

        17

        Klinik çalışmalar farmakolojik tıbbi tedavi metotlarının tütün bağımlılığının tedavisinde motivasyon desteği ile birlikte etkili olduğunu ve tekrar sigaraya başlamayı önlediğini göstermiştir.

        18

        Özellikle kadınlarda, sigaranın bırakılmasına bağlı kilo alımını azaltmıştır.

        19

        Farmakolojik ve nikotin replasman metotları ile sigara bırakılması, depresyon ya da alkolizm öyküsü veya solunum-kalp-damar hastalıkları gibi eşlik eden sigaraya bağlı hastalıkları bulunan sigara tiryakilerinde,

        20

        Kadınlarda ve sigarayı bırakmakta isteksiz ya da başarısız olanlarda tütün bağımlılığının tedavisi için tek seçenektir.

        21

        Sigara içmek sadece bir alışkanlık değildir, nikotin bağımlılığıdır.

        28

        Sürekli ve düzenli sigara içildiğinde, beyin nikotinin birçok etkisine tolerans geliştirir. Böylece beyin, normal fonksiyonlarını geliştirmek için, nikotine gereksinim duymaya başlar.

        29

        Nikotin düzenli alınmadığı zaman ise, “Nikotin Yoksunluk Sıkıntısı” ile karşılaşılır. Bu nikotin yoksunluk sıkıntıları, ortaya çıkan etkilerin önüne geçilmesi ya da onların üstesinden gelinebilmesi için, kişiyi sigara içmeye zorlar.

        30

        Sigarayı bırakmak için istemek yeterli mi?

        34

        Tıbbi tedavi, beyindeki bağımlılık merkezlerini hedef almaktadır.

        35

        Nikotin replasman tedavisi, nikotin kesilmesinin neden olduğu psikolojik ve fiziksel yoksunluk sıkıntılarını düzeltir.

        36

        Farmokolojik tedavi, dopaminin mezolimbik sistemdeki etkisini artırır. Korku- huzursuzluk – hiddet – anksiyete - konsantrasyon güçlüğü - depresyon ruh hali - rahatsızlık gibi durumları azaltır.