Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Domates hapları kısırlığa çözüm mü?

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yeni "domates hapı" spermi yüzde 70 güçlendiriyor ve bu hapların çocuksuz çiftlere yeni bir umut olabileceği düşünülüyor.

        Sheffield Üniversitesi'nde likopenin (parlak kırmızı bir karotenoid pigment, domates gibi kırmızı meyvelerde bulunur)erkek doğurganlığını artırmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı.

        HER 6 ÇİFTTEN BİRİ BU SORUNLA KARŞI KARŞIYA

        Domatese kırmızı rengi veren bir bileşik likopen, şimdi ise erkek üremesiyle ilgili bir çalışmanın odak noktası oldu.

        Araştırmanın başındakiProfesör Allan Pacey, erkek kısırlığı hakkındaki üç aylık araştırmada 18-30 yaş arası 60 sağlıklı erkek öğrenci ve üniversite personelini gözlemliyor.

        İngiltere'de her altı çiftten birinin çocuksuz olduğunu belirten uzmanlar bu sorununyarısının kalitesiz sperme sahip olan erkeklerden kaynaklandığını söyledi.

        Araştırma içerisindeki grubun ilk yarısı günde iki defa bu haplardan kullanacak diğer yarısı ise plasebo kapsül kullanacak.

        Profesör Pacey, dünyanın başka yerlerinde yapılan çalışmaların antioksidan özelliği olanlikopenin sperm kalitesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterdiğini ama bu konuyu daha fazla araştırmak istediklerini söyledi.

        SPERM KALİTESİNİ ARTIRIYOR!

        Dailymail'in haberine göre; bu araştırma, likopenin DNA hasarını azaltarak sperm kalitesini artırıp artırmayacağını,olgun sperm sayısında genel bir artış olup olmadığını gösterecek.

        Profesör Pacey, "Eğer gönüllülerde işe yararsa o zaman kısır hastaları tedavi için kabul etmeye başlayacağız" dedi.

        Ohio'daki Amerika'nın prestijli Cleveland Kliniği'nde yeni yayınlanan bir çalışmada, kadın doğum uzmanları, likopenin sperm kalitesini yüzde 70 artırabileceğini gösterdi.

        Profesör Pacey, başka birtakım çalışmalara göre de likopenin yaşlı erkeklerde prostat kanseri ve mesane sorunlarına neden olan prostat büyümesi ilerlemesini yavaşlatabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ