Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Aşık olunca neden karnımızda kelebekler uçar?
        1

        Aşkın ruhani ve inanılmaz romantik bir olay olduğunu düşünen insanoğlu, yüzyıllar boyunca aşk için şiirler, şarkılar yazdı durdu. Hatta bazen kalbimizi, vücudumuzdan bağımsız işleyen ruhsal bir parça gibi kabul ettik. Bu konuda hep anlam arayışlarına girdik...

        2

        İşin içine bilim girince ise şu gerçek ortaya çıktı; Aşkı en damardan duygularla bağdaştırmamızın tek nedeni, aslında vücudumuzda yarattığı doğal uyuşturucu etkisi...

        3

        Aşk hakkındaki gerçekler realist insanları coştururken romantiklere küçük çaplı bir bir dumur yaşatabilir. Hazır bahar aylarındayken gönül yaylarını gevşeten aşk ile ilgili 18 bilimsel açıklama...

        7

        4. Aşık olduğumuzda beynimiz kimyasal bombardımana uğruyor. Aşk sarhoşu dediğimiz romantik kavram bundan kaynaklanıyor.

        8

        5. Ve bu kimyasal değişimler en fazla 1 yıl sürüyor. Beynimiz sonunda mutlaka normal seviyeye dönüyor.

        9

        6. 1 yıldan sonra ise daha çok bağlanabiliyoruz. Eğer ilişkiniz 1 yıl sürerse, o noktadan sonra oksitosin, yani “bağlanma hormonu” devreye giriyor. Kadınlarda bu hormon orgazm olma miktarı ile de ilişkili.

        10

        7. Bizi sevdiğimiz kişiye bağlayan oksitosin hormonu, aynı zamanda baş ağrılarını da azaltıyor.

        11

        8. Aşk, insan beynini zevk alma hormonuna (dopamin) doyuruyor. İlişkiye bağımlılık da tamamen bu sebepten kaynaklanıyor. Aşk, kokain ve metamfetamin gibi uyuşturucularla aynı etkiye sahip.

        12

        9. Aşkın salgılattığı hormonlardan biri de stres hormonu kortizol.

        16

        13. Aşk, mutluluk hormonunu (seratonin) o kadar artırıyor ki obsesif kompulsif bozukluğu olan bir hastayla eşit seviyeye geliyor.

        17

        14. Hatta bir şizofrenle de benzer duyguları paylaşıyoruz.

        18

        15. Bir insana sizinkinden çok farklı bir koku salgıladığı için bile aşık olmuş olabilirsiniz. Bir kadın için, erkeğin kokusu kendisininkine ne kadar benzemiyorsa o kadar iyi…

        19

        16. Tabii eğer doğum kontrol hapı almıyorsa... Çünkü doğum kontrol hapı kullanan kadınlar için çekicilik kriteri tam tersinde işliyor. Ne kadar benzer koku o kadar iyi.

        20

        17. Terk edildiğimizde fiziksel olarak da acı çekiyoruz. Beynin hem fiziksel hem duygusal acı çekerken aynı noktası uyarılıyor.

        21

        18. Kırık bir kalp sizi gerçekten öldürebilir. Kırık kalp sendromu tıpta gerçekten var. Stres yüklemesini kalp kaldıramayınca ortaya çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ