Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Beyin sağlığını korumanın yolları!
        1

        Beyin sağlığının korunması sağlıklı bir yaşam için en önemli konuların başında geldiği için, unutkanlık şikayetlerinin ciddiye alınarak uzman kontrolünde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner ve Doç. Dr. Yakup Krespi, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Beyin Sağlığı Koruma Programı” hakkında bilgi verdi.

        2

        UNUTKANLIK HER YAŞTA YAŞANABİLİR AMA...

        Hayat boyu karşılaşılan zihinsel ve psikolojik sorunlar, beyin sağlığını tehdit eden etkenler sonucu ortaya çıkıyor ve görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Beyin fonksiyonlarının beklenen performansı verememesi, kişiden kişiye değişiklik gösteriyor.

        3

        Unutkanlık, her yaşta en sık rastlanan bir yakınma olarak karşımıza çıkar. İnsan bedensel veya ruhsal bir şikayeti olduğunda; bu durumun başlangıcını, yerini, şiddetini, bedeninde yarattığı değişimleri ve daha birçok özelliğini çok detaylı bir şekilde doktora anlatabilir fakat unutkanlık yakınması olan kişinin durumunu anlatması kolay değil.

        4

        Çoğu kez sinsice başlayan unutkanlığın kişide ve çevresinde yarattığı etkileri, yaşamın doğal seyrinden ayırt etmek güçtür. Her gün, herkes unutkanlık yaşayabilir fakat bu unutkanlıklar hangi noktadan sonra tıbbi bir anlam taşır sorusuna yanıt vermek zor... Beynin doğal bir işlevi olan unutkanlık, çoğu zaman bir hastalık habercisi değildir. Bu nedenle unutkanlık şikayetlerinin uzman kişiler tarafından doğru değerlendirilmesi çok önemlidir.

        5

        ZİHİNSEL KAPASİTENİZ ÖLÇÜLEBİLİYOR!

        Zihinsel kapasitenin durumu birtakım zihinsel testler aracılığıyla ölçülebiliyor. Bu testlerde dikkat edilmesi gereken nokta; kişilerin kültür, dil ve eğitiminden etkilenmeden, herkese uygulanabilir testlerin tercih edilmesidir.

        6

        Uygulanacak testlerin zaman içinde ortaya çıkan değişikliklere duyarlı olması da önem taşır. Dijital ortamda değerlendirme sağlayan en duyarlı testlerden biri de “Cambridge Cognition” CANTAB testidir. Elde edilen veriler kişinin zihinsel kapasitesinin EKG’si veya tansiyon değeri olarak tanımlanabilmektedir.

        7

        UNUTKANLIĞINIZI KONTROL ALTINA ALABİLİRSİNİZ

        Zihinsel kapasitenin ölçülmesi, beyin sağlığı ile ilgili sorunları erken dönemde saptayıp tedavi etmenin dışında;

        • Çevresel ve biyolojik etkilerin zaman içinde beyin sağlığı üzerinde ortaya çıkardığı etkilerin anlaşılmasını,
        • Beyin sağlığını arttıracak girişimlerin belirlenebilmesini,
        • Etkin ve güvenli ilaç tedavilerinin yapılabilmesini,
        • Hastalık anlamı taşımayan belirtileri saptayarak gereksiz kaygının da ortadan kaldırılmasını sağlayabilmektedir.

        8

        DUYGULARINIZI VE HATIRALARINIZI UNUTMADAN KEYİFLİ BİR YAŞAM SÜRMEK İÇİN...

        Hipertansiyon, diyabet, kolesterol, yanlış diyet, obezite ve hareketsiz yaşam gibi kalp ve damar sağlığını tehdit eden riskler, beyin sağlığını da yakından ilgilendirir. Hayatındaki bu yanlışları düzeltmeyen bireyleri ileriki dönemlerde inme ve bunama riskinin beklediği unutulmamalı.

        9

        Düşünceler, öğrenilenler, duygular ve hatıraların unutulmadığı keyifli bir yaşam sürmek için beyin sağlığı ihmal edilmemeli. İlerleyen yaşlarda kişiye eşlik edecek sağlıklı bir beyin için beyin check-up’ı büyük önem taşır. Bu sayede hem beyin sağlığı kontrol edilir hem de korunup geliştirilebilir.

        10

        BEYİN SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

        • Sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak,
        • Düzenli fiziksel aktivite yapmak,
        • Kan basıncı, kalp ritmi, kan şekeri ve kolesterol kontrolü ile bunların tıbbi kılavuzlara göre hayat boyu tedavilerini sürdürmek,
        • Beyin sağlığını destekleyecek beslenme tarzı, Akdeniz diyeti uygulamak...

        11

        • İdeal kiloyu korumak,
        • Sağlıklı bir uyku düzeni sağlamak,
        • Stres ve depresyonu kontrol altında tutmak ,
        • Bazı genetik özelliklere dikkat etmek beyin sağlığı için önemlidir.

        12

        HUZURLU BİR YAŞAM DÜŞÜNCESİ İLE AKTİF HAYATTAN UZAKLAŞMAYIN!

        Beyin sessizlik ve sakinlikten hoşlanan bir organ değildir. Güzel bir emeklilik çoğunlukla torunlarla zaman geçirmek, televizyon karşısında sevilen dizileri seyretmek, şehir hayatından uzaklaşmak gibi sessiz sakin yaşama geçiş kapısının aralandığı bir hayat evresi olarak algılanır. Ancak bu isteklere rağmen beyin sağlığı için fiziksel ve zihinsel aktivitelerden uzak durulmamalı.