Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Prof. Dr. Hasan İlkova: 100 bin diyabetlinin yüzde 90'ı gereksiz yere insülin kullanıyor!

        Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, 5 milyon diyabetlinin 100 bininin genetik mutasyona bağlı diyabetli olduğunu, bu kişilerin gereksiz yere insülin kullandığını belirtti.

        Devam eden 52'nci Ulusal Diyabet Kongresi'nde konuşan Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, diyabetin çok önemli ve ciddi sonuçları olan bir hastalık olduğunu söyledi. Diyabetin Türkiye'deki sıklığının geçen 10 yılda tahminlerin de ötesinde arttığını vurgulayan Prof. Dr. İlkova, 1998- 2010 döneminde Türkiye'deki diyabetli sayısının yüzde 100 arttığını kaydetti.

        Genellikle genç yaşta ortaya çıkan ve 'erişkin diyabeti' diye sadeleştirilebilecek bir tür olduğundan da bahseden Prof. Dr. İlkova, "Bu tanınmayan, bilinmeyen, hekimlerin bile çok fazla bilmediği, bilmediğimiz için aramadığımız, aramaya çalışsak bile olanaklarımızın olmadığı, laboratuvarlarımızda dünyada birçok ülkede bu analizlerin yapılamadığı bir hastalık türü. Yine bir diyabet ama tanınmıyor, çünkü bilinmediği için aranmıyor. Aramaya kalksanız da tanı olanaklarınız yok" dedi.

        'ASLINDA OLAN GEN MUTASYONU'

        Bir diğer adı da 'Modya' olan bu diyabet türünün gen mutasyonuna bağlı olduğunu aktaran Prof. Dr. İlkova, şöyle dedi:

        "Bu hastalığın toplam diyabetli insan sayısı içersindeki sıklığı yüzde 2 ila 5 arasında, ülkeden ülkeye değişiyor. Yüzde 2 dediğimizde Türkiye'de aşağı yukarı 100 binin üzerinde insandan bahsediyoruz. Yüzde 1 dediğimizde ise 50 binin üzerinde insandan bahsediyorsunuz. Bu insanlar tanısı konulmamış ve gereksiz yere büyük bir bölümü insülin ile tedavi ediliyor. Bu bir yandan hastaların yaşamlarında diyabetin daha iyi tedavi edilmesini sağlayamıyor, sadece insülin ile tedavi edilmek, diğer taraftan da gereksiz yere sağlık ekonomisine yük getiriyor. Aslında olan gen mutasyonu. Yani var olan gendeki bozukluk. Doğuştan gelen bir bozukluk. Yeni doğan diyabeti de bunun içersinde. İlk 6 ayda ortaya çıkan diyabet de bu grubun içersinde. Diyabet tedavisinde kullanacağımız bir hapı, bir başka mantıkla bu bebeklere ya da bu insanlara belli bir dozda vererek diyabetlerini tedavi etmek mümkün. Başka bir deyişle yıllardır kullandıkları insülinden kurtulmaları mümkün. Kimdir bu insanlar? 25 yaşın altında Tip 2 diyabet tanısı konulmuş insanlar. Ailesinde bir iki jenerasyon, bir iki kuşak diyabetlilerin olduğu kişiler. Veya yeni doğan, 6 aydan önce diyabet tanısı konulmuş kişiler. Bu kriterleri, bu özellikleri saymak mümkün."

        'İNSÜLİN BAĞIMLILIĞI ASLINDA BASİT BİR İLAÇLA GİDERİLEBİLİYOR'

        Türkiye'deki diyabetli sayısının 7 milyon civarında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Prof. Dr. İlkova, "Rakam biraz abartılı. Biz 5 milyona inelim. Yüzde 2 ila 5 diyoruz. En alt rakamı alsanız 5 milyon diyabetlinin 100 bini bugün yanlış tanıyla - evet diyabetler ama Tip 1 ya da Tip 2 değiller genetik mutasyona bağlı diyabetler-. Bu insanların çoğunluğu, belki yüzde 90'ı gereksiz yere insülin kullanarak tedavi görüyor. Bu insanlardaki insülin bağımlılığı aslında basit bir ilaçla giderilebiliyor. Bu bir tek Türkiye'de değil bütün dünyada aynı. Aranmıyor ve aranmadığı için de bu insanlar insülin kullanmaya devam ediyor" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ