Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Diyabete karşı aşı yolda

        Serkan AKKOÇ / İSTANBUL

        Harvard Üniversitesi Sabri Ülker Merkezi’nden bilim insanları, diyabet ve kalp hastalıklarının önlenmesine ilişkin çalışmalarında önemli bir aşamaya geldi. Ekip, 2017 yılı sonunda diyabet aşısının ilk test uygulamalarını insan üzerinde yapmaya başlayacak.

        HarvardÜniversitesi Sabri Ülker Merkezi’nce İstanbul’da düzenlenen “Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu”nda, toplum sağlığı araştırmalarında dünyanın sayılı bilim insanları çalışmalarını Türk bilim dünyasına taşıdı.

        Toplantıda yaşlanmadan diyabete, kalpdamar hastalıklarından kas sistemi hastalıklarına kadar insan sağlığı konusunda çığır açacak yeni araştırmaların detayları anlatıldı.

        Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nde Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in liderliğinde faaliyet gösteren Sabri Ülker Merkezi’nin düzenlediği sempozyumun onur konuğu, 2012 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Brian Kobilka oldu.

        Vakfın 3’üncü kez düzenlediği Sabri Ülker Uluslararası Bilim Ödülü’ne New York Rockefeller Üniversitesi’nde kanser ve metabolizma ilişkisine yönelik araştırmalarıyla tanınan Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Birsoy layık görüldü. Birsoy, ödülünü Prof. Dr. Kobilka’nın elinden aldı.

        Kıvanç Birsoy ve ekibi geliştirdikleri “DNA-Barkodlama Teknolojisi” yöntemi ile farklı kanser türlerinin hangi besinlere bağımlı olduğunun haritasını çıkarıyor. Bu çalışma, kanser ile savaşta yeni, sürdürülebilir ve ekonomik tedavi yöntemlerinin keşfine ışık tutuyor.

        2017 SONUNDA BAŞLIYOR

        Sabri Ülker Merkezi’nde; besinlerin hücrelerde nasıl kullanıldığından, hastalıklar arasındaki ilişkilere kadar pek çok konuda araştırma yapılıyor.

        Yağ dokusundan salgılanan ve hormon gibi davranan bir proteinin, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları üzerindeki etkisini anlamaya yönelik çalışmaları Dr. Meriç Erikçi Ertunç yürütüyor. Bu hormonun aşıyla durdurularak diyabet tedavisinde kullanılmasına yönelik bir çalışma da Dr. Furkan Burak tarafından başarı ile yönetiliyor. 2017 sonunda diyabet aşısının ilk test uygulamaları insan üzerinde başlayacak. Testlerde aşının güvenlik ve kullanılabilirliği araştırılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ