Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ‘Sigara öldürür’ yerine ‘Çocuklarınız için içmeyin’

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        2 milyondan fazla tiryakinin sigarayı bırakmasını sağlayan “Dumansız Hava Sahası” uygulamalarına yenileri ekleniyor. Sigara paketleri üzerindeki olumsuz mesajların etkisini yitirdiğini tespit eden Sağlık Bakanlığı, mesajları değiştirme kararı aldı. Sigarada tek tip paket uygulamasından vazgeçen bakanlık, sigara paketleri üzerindeki mesajları “olumlu” yönde değiştirecek. Halihazırda, paketlerin üzerinde “Sigara içenler genç yaşta ölür”, “Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur”, “Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir”, “Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın” gibi uyarı yazıları değişecek.

        ‘SAĞLIKLI YAŞAMI SEÇİN’

        Yeni dönemde sigara paketlerinin üzerinde, “Sevdikleriniz için sigara içmeyin”, “Çocuklarınız için sigarayı bırakın”, “Sağlıklı yaşamı seçin” gibi olumlu mesajlar yer alacak. Kapalı alanlarda sigara yasağı denetimi yapan ekiplerin aldığı ücretler de iyileştirilecek. Böylece sigara avcısı ekiplerin teşvik edilmesi sağlanacak. Sigara dumanına “çapraz denetim” de geliyor. Ekipler, ikamet ettikleri ilçede değil farklı ilçelerde denetim yapacak.

        DENETİMLER ARTACAK

        Bu sayede denetim ekibi elemanlarının esnafla tanışıklık kurmasının önüne geçilecek. Bakanlık, kapalı mekânlarda yasağa rağmen sigara içenler nedeniyle pasif içici konumuna düşen vatandaşları dumandan korumak için hedef büyüttü. 2016 yılı içerisinde 2 milyon 700 bin sigara yasağı denetimi yapmayı planlayan bakanlık, kapalı alanda sigara içildiğine dair gelen ihbarların yüzde 60’ına 2 saat içinde müdahale etmeyi hedefliyor. Ayrıca, yüzde 80 olan ALO 171 sigara bırakma hattından memnuniyet oranının yüzde 90’a çıkarılması için çalışma yürütülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ