Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Büyüme ağrılarını tümör ağrılarıyla karıştırmayın!

        Çocukların büyüme çağları zaman zaman ağrılı geçebiliyor. 10-13 yaş arasındaki çocuklarda dizlerde hissedilebilen ve basit ağrı kesicilerle giderilebilen büyüme çağı ağrıları, kemik tümörlerinin neden olduğu ağrılarla karıştırılabiliyor. Genellikle vücudun her iki tarafını da tutan büyüme ağrılarından farklı olarak, tümör ağrıları tek taraflı gerçekleşebiliyor. Çocuklarda yaşanan ağrıların aileler tarafından göz ardı edilmeden bir uzmandan yardım alınması erken teşhiste önemli yer tutuyor.

        TÜMÖR HER YAŞTA OLABİLİR

        Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Eralp, “Tümör her yaşta olabilir” diyor ve ekliyor: “Kemik tümörleri her yaşta görülebilmekle birlikte çocukluk döneminde ortaya çıkan kemik tümörlerinin büyük çoğunluğu iyi huyludur. İleri yaşlarda görülen kemik tümörleri daha çok metastaz yani farklı bir kanserin kemiğe sıçraması şeklinde ortaya çıkarken, genç erişkin ve orta yaşlarda kemiğin kendine ait kanserler ya da iyi huylu kemik tümörleri oluşuyor.”

        YARALANMAYLA ORTAYA ÇIKABİLİR

        Çocuklarda yaşanan kemik tümörleri ağrı ve kemik üzerinde ele gelen şişkinlikle kendini belli ediyor. Prof. Dr. Levent Eralp, “Bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyen kemik tümörleri, örneğin parkta oynarken düşen ve ağrısı geçmeyen bir çocuğun çekilen röntgeninde ortaya çıkabiliyor. Bu tür tümörler zaman zaman cerrahi tedavi gerektirmeyen ve takip edilmesi uygun olan iyi huylu kemik tümörleridir” diye konuşuyor.

        BÜYÜRKEN DİZLER AĞRIYABİLİR

        Çocuklarda büyüme ağrıları daha çok kemiğin hızlı geliştiği ve büyüdüğü bölgelerde yaşanıyor. Uyluk kemiğinin alt ucu ve kaval kemiğinin üst ucu büyüme ağrısının sıkça gözlendiği bölgeler olarak nitelendiriliyor. Prof. Dr. Levent Eralp, “bu yüzden çocuklarda büyüme ağrıları daha çok diz ve çevresinde ortaya çıkmaktadır. Diz bölgesindeki ağrıların yanı sıra ayak bileği ve kalça bölgesinde de büyüme ağrıları yaşanabilir” diyor. büyüme ağrıları kemiğin hızla uzadığı dönemlerde daha fazla hissediliyor. Kız çocuklarında 10-13 yaş arasında bu ağrılar daha fazla yaşanırken, erkek çocuklarındaysa 12-14 yaş aralığında zirve yapıyor.

        AĞRILAR YÜZÜNDEN ÇOCUĞUNUZU SOSYAL HAYATTAN KOPARMAYIN

        “Daha çok diz ve çevresinde yaşanan büyüme ağrılarının en belirgin göstergesi vücudun tek tarafında değil, her iki tarafında da ortaya çıkmasıdır. bu nedenle büyüme ağrıları genellikle hem sağ hem de sol dizde aynı anda yaşanmaktadır” diyen Prof. Dr. Levent Eralp, ekliyor: “Ağrılar gece uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli olabileceği gibi 5 dakika içinde kendi kendine de geçebilmektedir. Gün içinde aktif haldeyken veya dinlenirken de görülebilen büyüme ağrıları nedeniyle çocukların sosyal hayattan koparılmasının bir faydası bulunmamaktadır. Çocukların bu dönemde istirahate alınmasına, okula gönderilmemesine ya da spordan uzaklaştırılmasına gerek yoktur.

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ