Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ‘Mumya’ çocuğun mutluluk oyunu

        İzmir’in Menemen İlçesi’nde yaşayan Canan-Gürhan Kahriman çiftinin ilk çocukları Dilan Kahriman’ın, 2 yaşındayken daha önce sadece milattan 1500 sene öncesine ait bir Mısır mumyasında tespit edilen “Alkaptonüri” hastalığına yakalandığı anlaşıldı.

        Milyonda bir görülen hastalıkla mücadele eden 8 yaşındaki Dilan bundan bir yıl önce basına yansıyan haberlerde, “Bana yardım edin, ölmek istemiyorum” diyerek yetkililerden yardım istemişti.

        Aile 1 yıl boyunca İzmir’deki tüm hastanelerin kapısını çaldı ancak doktorlar hastalığın etkin bir tedavisi olmadığını, sadece hastalığın seyrini takip edebileceklerini söyledi.

        MUTLULUĞU İÇİN YALAN SÖYLEDİLER

        Süreç içerisinde kıkırdaklarında siyahlaşma ve yamulma başlayan küçük kızın üzülmesine dayanamayan aile onun için bir mutluluk oyunu yarattı.

        Baba Gürhan Kahriman, “Annesine, ‘Ben ölünce elbiselerimi kardeşime verin’ gibi sözler söylemesi bizi kahretti. Bir gün eşimle konuştuk ve bir yalan söylemeye karar verdik. Dilan’a ‘Sen artık iyileştin’ dedik. Çevremizdeki herkesi, okulda öğretmenlerini tembihledik. Evde hastalığına dair konuşmayı yasakladık. Dilan son 1 yıldır iyileştiğini zannediyor, çok daha mutlu. Onun moralinin yüksek olmasının hastalığını da olumlu etkileyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

        Anne Canan Kahriman ise “En büyük duam yarattığımız mutluluk oyununun gerçek olması ve kızımın gerçekten iyileşmesi. Bu hastalığa çare olacak bir yöntem bilen gören varsa ne olur bize yardım etsin” dedi.

        ALKAPTONÜRİNEDİR?

        Alkaptonüri, 250 bin-1 milyon insanda bir görülen, “doğuştan metabolizma hastalığı” olarak tanımlanıyor. Doku renginde siyahlaşma dışında kemik, eklem, omurga ve kalp kapaklarında bozulma yapar. Bozulan kıkırdak dokusuözellikle 40 yaşlarından sonra eklemlerin giderek sertleşip çalışamayacak duruma gelmesine neden olur. Henüz etkili bir tedavi geliştirilememiştir.

        MELİS APAYDIN İDE/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ