Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bayram sofrasında kırmızı et ve salata

        Bayram geldi. Günlerdir hazırlık yapıyoruz. Misafirler için yemekler hazırlandı. Çocuklar gelecek, şekerler hazır. Hâlâ devam ediyor mu bilmem ama umarım devam ediyordur, bayram harçlıkları da hazır. Bozuk para alınca daha çok sevinen, şeker görünce gözleri parlayan çocuklar sayesinde bayramlar daha eğlenceli. Gerçi “Ne çocuklar ne de bayramlar eskisi gibi” diyeceksiniz. Farkındayım ama hâlâ bir yerlerde devam ediyorsa bu âdetler, hâlâ parayı mendilin arasına koyan varsa, hâlâ utanarak ve sevinerek alıyorsa harçlıklarını çocuklar, hâlâ o paralar aynı gün bakkalda harcanıyorsa; oralara buralardan selam olsun.

        DİYET OLMAZ AMA...

        İstanbul’da komşusunun kapısını çalan az. Neyse... Her şey bizim elimizde! Sen etrafına nasıl bir ışık saçarsan sana da o yansır. Ben hâlâ bayram günü sofra başındatoplanmanın büyük bir huzur olduğuna inanıyorum. Bunun için şükretmeli! Gelelim konumuza... Bayram günü diyet olur mu? Olmaz! Ama sağlıklı bir sofra olsun öyle değil mi? Siz yine de kendinize dikkat edin, gelin sofraya beraber bir göz atalım.

        BUNLARA DİKKAT EDİN!

        * Kırmızı et yenecek nasıl olsa... Bahçeniz, buna uygun yeriniz varsa mangal bile yakılabilir. Eğer kırmızı etle mangal keyfi yapacaksanız, etin ateşe çok yakın olmamasına ve iyi pişmesine ama yanmamasına dikkat edin.

        * Izgarada pişen etlerin yanına bol salata yapın. Etin yanında roka salatası, çoban salata hatta yine mangalda veya ızgarada yapılmış közlenmiş biberler, soğanlar olsun. Sadece et yiyip sebzeleri unutmayın.

        * Kavurma yapacaksanız içine soğan, renk renk biber ve sebzeler ilave edin. Bu yıl bol sebzeli bir kavurma yapmayı deneyin.

        * Haşlama yapılacaksa içini soğan, patates, biber ve sarımsak gibi sebzelerle çeşitlendirin.

        * Etin yanında bol maydanoz ve taze nane tüketin.

        * Muhtemelen çok ekmeğe ihtiyacınız olmaz ama olacaksa tam buğday ekmeğini sofraya koymayı unutmayın.

        * Bir gün öncesinden hazırlanmış közlenmiş patlıcan salatası masada mutlaka olsun. Yoğurtlu kabak ve yoğurtlu havuç gibi etin yanına konulabilecek antioksidan içeriği yüksek sebzeleri unutmayın.

        * Zeytinyağlı sebzeleri mümkün olduğu kadar çok çeşitte hazırlayın. Bunlar daha dengeli yemenizi sağlar, vücudunuzu temizler ve tansiyonunuzu dengeler. Sebzelere çok tuz ve şeker ilave etmeyin.

        BAYRAMDAN SONRA DETOKS YAPIN

        4 gün boyunca fazla et ve yağlı et yerseniz, sizi dinlendirecek antioksidanlara ihtiyacınız olabilir. Kırmızı et, içerdiği demir ve B12 vitaminiyle zihnimize çok iyi gelir. Güçlü olmamızı sağlar, kas kitlesini korur. Ama yağlı kırmızı et ve fazla tüketim, kalp, böbrek ve damarlar tarafından çok sevilmez.Ne yiyorsak yiyelim dozu önemlidir. Kalp-damar, şeker ve böbrek hastalıklarında, hipertansiyon probleminde yağlı kırmızı et tüketimine dikkat edilmelidir. Porsiyon kontrolü yaparak azar azar yediğinizde problem yaşamazsınız. 1 öğünde 100150 gram yani 3-5 köfte kadar yemek en doğrusudur.

        ZAYIFLAMA DİYETİ YAPIYORSANIZ MOLAZAMANI

        Mola yapmak için bayram güzel bir zaman ama porsiyonları çok abartmayın. Yanında sebzeyi ve salatayı bol tutarsanız, daha az etle doyabilirsiniz. Her gün tatlıyemeyin. Çikolata, kahvenin yanına eklenebilir ama şekere el uzatmayın. Börek ve dolma varsa ilk gün tadımlık 1’er tane yiyin. Yürüyüş yapmak için kendinize fırsat yaratın.

        Güneş AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ