Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Seksometre: Beyniniz kadın mı yoksa erkek mi?
        1

        İngiltere'deki Bilim Müzesi Londra'nın, 'beynin kadın mı erkek mi' olduğunu gösterdiğini iddia eden mavi-pembe testler sergisi ağır bir şekilde eleştirildi.

        2

        BİLİM İNSANLARINDAN TEPKİ YAĞDI

        Bilim Müzesi'nin testi eleştirilerin hedefi oldu. Bilim insanları, testi 'Çok kompleks bir konunun basitleştirilmesidir' şeklinde yorumladı.

        Müze patronları ise; konuyla ilgili olarak olası değişiklikler için uzmandan yardım alacaklarını açıkladılar.

        3

        "MODASI GEÇMİŞ CİNSİYETÇİ TEST"

        Müze ziyaretçileri, birtakım soruları yanıtlayarak sex-o-meter (cinsiyet ölçer)'ın cevapları analiz etmesinde rol aldılar.

        Testte soruların yanıtlanmasının ardından sırayla kadın ve erkeği temsil eden pembe ve mavi olan bölümler bir ok ile gösteriliyor.

        4

        Araştırmacılar hala bu testin değerini sorguluyorken, sergiye gelen ziyaretçiler ise ise modası geçmiş cinsiyetçi olduğunu düşündükleri bu testi sosyal medyada kınadılar.

        5

        Test, erkeklerin üç boyutlu şeyleri görmede ve birşeyleri döndürmeyi hayal etmede daha iyiyken, kadınların ise daha iyi bir görsel hafızaları olduğunu, ince detaylar arasındaki farkı daha kolay ayırt ettiğini belirtiyor.

        6

        University College London'da görevli olan Deneysel Psikoloji bölümü başkanı Dr. Joseph Devlin, sergi konusunda şaşkın olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: "Bilim Müzesi'nin etkileyici bir sicili var ve onların çalışmalarına saygı duyuyorum ama bu sergi onların çalışmasını temsil etmiyor. Bu, kadın ve erkek beyni gibi oldukça kompleks bir konuyu fazlasıyla basite indirgemektir."

        7

        Müze patronları, serginin 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu kabul etti. Ancak bilgiler 6 yıl önce güncellenmiş olmasına rağmen eski haliyle sergilendi.

        8

        Müzenin websitesinde bilgilendirme yapan Sergi Başkanı Alex Tyrrell, "Galeriyi oluştumak için ünlü genetik bilimciler, nörologlar, psikologlar ve diğer uzmanlar geniş bir ağ ile çalıştık. Bilimsel doğruluk itibarımız için çok önemlidir.

        9

        Şimdi en son bilimsel bulgulara göre serginin değişikliğe ihtiyaç duyup duymadığı nörobilim ve klinik psikoloji alanında önde gelen uzmanlarla görüşülecek. Bazı konuları her zaman yakalamak mümkün olmasa da bilim hızlı hareket ediyor. Geride kalmadık ama emin olmak için adımlarımızı hızlandırmamız şart" açıklamasında bulundu.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ