Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Adet sancısı kısırlık belirtisi olabilir mi?
        1

        Adet dönemi sancıları kadınların büyük çoğunluğunun problemidir. Bu ağrıların kısırlık belirtisi de olabileceğine dikkat çeken Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Endometriozis ve rahim ağzı iltihaplanmaları adet dönemi sancılarına neden olur. Her iki rahatsızlık da infertiliteye (kısırlık) sebep olur” dedi.

        2

        Kadınların genelinde regl zamanı hafif ya da şiddetli ağrılar ile seyreder. Bu regl ağrıları kanamaların normal seviyede olması için meydana gelen rahim kasılmalarının yol açtığı ağrılardır. Bu ağrılar yaşam şeklini çok fazla etkilemez ve ağrı kesiciler ile giderilebilinir. Ancak yüz kadından onunda bu ağrı şekilleri çok farklı gelişebilir.

        3

        Adet sancıları özellikle adet görmeden bir gün önce başlar. Âdetin başlaması ile beraber derecesi artar ve adet döneminin tamamlanması ile ortadan kaybolur. Adet sancısı beraberinde bulantı, kusma, baş ağrısı ve bel ağrısı oluşabilir. Ağrıların şiddetini artırması ile beraber bayılmalara neden olmaktadır.

        4

        SANCILI ADET NEDENİ ENDOMETRİOZİS'E DİKKAT!

        Adet döneminin sancılı geçmesine neden olan en önemli sorunun endometriozis olduğunu kaydeden Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Rahim içindeki endometrium denilen dokunun, batın içinde başka dokulara yerleşmesine Endometriozis denir.

        5

        Bu doku karın içindeki yumurtalık, rahim kanalı, karın iç zarı, bağırsaklar, idrar kesesi gibi organlarda bulunabildiği gibi karın dışında vagina ya da göbek bölgesinde de bulunabilir. Kadının yumurtalıklarında endometriozis oluşması durumunda bazen kistler (çikolata kistleri) oluşabilir ve bunlar eğer çok büyürlerse ciddi problemlere yol açabilirler.

        6

        Çikolata kistleri her zaman olmamakla birlikte ultrasonografi ile görülebilir. Kesin tanı ise yalnızca laparoskopi işlemi ya da açık ameliyatla konulabilir. Endometriozis bazen bir kadında hiçbir belirti göstermemesine ya da sorun yaratmamasına karşın, kimi zaman da ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki, adet öncesinde karın ağrısı, sırt ağrısı, büyük tuvalette ağrı olması gibi ciddi ve değişik şikayetlere sebep olabilir” diye konuştu.

        7

        ENDOMETRİOZİS KISIRLIĞIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ ARASINDA

        Endometriozisin neden olduğu yara dokusu kadının tüplerinde tıkanıklığa yol açtığının altını çizen Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: Çoğu kadında endometriozisin doğurganlığı etkileme nedenleri henüz net olarak bilinmemektedir.

        8

        Aşırı ağrılı adet sancılarıyla büyük şekilde kendisini belli eden endometriozis; yumurtlama fonksiyonunu bozabilir, spermleri öldüren doğal toksinler üretir, embriyonun rahim içersine tutunmasını engeller, embriyo gelişimi üzerine zararlı etkisi vardır. Hastalığın ortadan kalkabilmesi için değişik tıbbi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir.

        9

        Uygulanan tedavilerin amacı ağrıyı gidermek ve kısırlığı ortadan kaldırıp gebe kalmayı sağlamaktır. Endometriozis tedavisinden sonra çiftler kendiliğinden gebe kalamıyor ise yardımcı üreme tedavilerinin uygulanması yararlı olur. Yardımcı üreme tedavilerinde en çok tercih edilen tedavi tüp bebek uygulamalarıdır.

        10

        RAHİM AĞZI İLTİHAPLANMALARI DA KISIRLIĞA NEDEN OLUYOR!

        Rahim ağzında oluşabilecek iltihap hastalıklarının da adet döneminin sancılı geçmesine neden olabileceğini açıklayan Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Rahim ağzı iltihaplanmaları kısırlık için etkili faktörler arasında yer alır.

        11

        Uygulanan tedaviler ile başarı sağlanamayan iltihap sorunlarında yardımcı üreme tedavileri devreye girer ve çiftlerin çocuk sahibi olabilme arzuları gerçekleştirilir.

        12

        Uygulanan basit üreme tedavilerinden hiçbir sonuç alınmaz ise tüp bebek uygulamaları ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler çocuk sahibi olabilir. Ancak hastalığın erken teşhis edilmesi tedavide başarı sağlamak için oldukça önemli bir unsurdur” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ