Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Farelerde insülin direnci ortadan kaldırıldı

        ABD'deki California Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanlarının liderliğinde fareler üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları Cell dergisinde yayımlandı.

        Vatan'ın haberine göre; Araştırma çerçevesinde, hücrelerdeki insülin reseptörlerini bağlayarak, insülinin reseptörlere eklenmesini önleyen, dolayısıyla hücresel insülin direncine yol açan 'galektin-3' adlı proteini, bir grup obez ve diyabet hastası farenin genlerinden çıkarıldı. Bu proteinin çıkarıldığı farelerde, hatta yaşlı olanlarında bile, insülin hassasiyetinin ve glukoz toleransının normal seviyelere dönebildiği, bunun 'galektin-3'ü hedef alan farmasötik önleyicilerle de sağlanabildiği görüldü.

        Öte yandan farelerin genlerinden bu proteinin çıkarılmasının, obezite üzerinde elkisi olmadığı kaydedildi. Araştırma ekibinin başındaki Profesör Jerrold Olefsk, başka rahatsızlıklarla da baglantısı olduğu saptanan galektin-3'ün genlerden çıkarılmasının, kalp ve karaciğer fibrözlerinin (yara iziyle gelişen sert doku) yanı sıra alkol dışı karaciğer yağlanmasına etkisi olup olmayacağını inceleyeceklerini söyledi.

        İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

        İnsülin direnci, Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorundur. Şeker yani glikozu enerji olarak kullanabilmemiz için insülin hormonuna ihtiyaç vardır. Pankreastan salgılanan ve karaciğer, kas, yağ dokusu gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direnci oluşur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ