Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yorgunluk savaşçısı değerli besinler!

        Yakıtı olmayan bir taşıt nasıl yolda ilerleyemezse vücudumuzun yakıtı olan besinlerin yetersiz ve yanlış tüketimi de enerjimizi alıyor ve yorgunluğa davetiye çıkarıyor. HT Magazin'den Ceyda Erenoğlu imzalı habere göre; Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Besinsel açıdan yorgunluğa neden olan 3 temel faktör vardır. Bunlar çok veya az beslenme ile az su tüketmektir. Fazla besin tüketildiği halde fiziksel aktivite yapılmaması vücutta yağlanma meydana getireceği için kişi kendisini yorgun hisseder” diyor.

        Bir diğer nedenin fazla karbonhidrat tüketilmesi halinde vücutta ani kan şekeri düşmesi yaşanması olduğu ve bunun da kişiyi hipoglisemiye sürükleyeceği belirtiliyor. Bu durum kişinin devamlı yorgun hissedip uyku halinde olmasına neden oluyor. Az beslenmeyse beraberinde vitamin ve mineral kayıpları doğuracağı gibi metabolizma hızını da düşürüyor.

        REKLAM

        VİTAMİN VE MİNERALLER ÖNEMLİ

        Bu noktada özellikle öne çıkan vitaminlerin B12 ve D vitaminleri olduğu belirtiliyor. Bu vitaminler kanda referans seviyelerinin altına düştüğü an beraberinde yorgunluk görülüyor. Bir başka neden olan mineral kayıplarının başında demir, kalsiyum ve magnezyum geliyor. Demir eksikliği tek başına yorgunluk nedeni olsa da anemi tanısıyla seyretmesi halinde yorgunluk seviyesi daha da artıyor. Magnezyum eksikliği de benzer şekilde yorgunluk yaratması yanında kas ağrıları ve kramplarla seyredip yorgunluk hissini daha da derinleştirebiliyor. Tüm bunlara dehidrasyon yani az su tüketimi de eklendiği zaman kronik yorgunluk kaçınılmaz hale geliyor.

        YORGUNLUĞA KARŞI BESLENME

        SU: Yeterli miktarda su için. Günde kilogramınız x 30 ml. su tüketmeye özen gösterin. (Örneğin 50 kg. ağırlığındaysanız 50x30=1500 ml. yani 1.5 litre su içmelisiniz.)

        REKLAM

        YUMURTA: Kahvaltıda her gün yumurta tüketin. Yumurta tok tutuculuğu yanında en değerli proteindir.

        SİYAH MERCİMEK: Yüksek protein kaynağı olması yanında lif oranı yüksek bir besindir. Aynı zamanda içerdiği yüksek demir, magnezyum ve folik asit oranlarıyla sizi yorgunluğa karşı korur.

        ISPANAK: Magnezyum ve demir içerir. Doğru pişirme tekniği çok önemlidir. Ispanakları az pişirmeniz veya çiğ tüketmeniz mineral kaybı açısından daha doğru bir tercih olacaktır.

        BALIK: Haftada 2-3 gün balık tüketin. Mineralizasyon örüntüsü ve içerdiği kaliteli yağ asitleri bakımından tam bir yorgunluk karşıtı besindir. Somon bunların içinde en değerlilerindendir.

        KETENTOHUMU: Potasyum, B12 ve lif açısından önemli bir kaynak olan ketentohumu tam bir yorgunluk karşıtı olma özelliği barındırır. 1 tatlı kaşığı ketentohumunu yemeklerden 10 dakika önce yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.

        REKLAM

        MUZ: Potasyum denince akla gelen meyvelerin başında muz vardır. Muz hem yorgunluğunuzu alır hem de kramplarınıza çözüm olur.

        ÇİĞ BADEM: Badem; protein, potasyum ve kalsiyum bakımından çok iyi bir ara öğündür. İçerdiği lif miktarından dolayı enerjinizin uzun süre üst seviyelerde kalmasını sağlar.

        YAZ SEBZELERİ TÜKETİN

        Yorgunluğunuzu yenmek için yaz sebzeleri tüketin. Enginar, bakla, bamya, taze fasulye, taze sarımsak, patlıcan, kabak ve semizotu rahatlıkla tüketilebilecek sebzeler arasında. Yaz meyveleriyse vücudumuz açısından çok faydalı olsa da porsiyonlar abartılmamalı. Günde 2 avuç içi kadar kayısı, kiraz, şeftali, nektarin, incir, erik ve çilek tüketilmesi öneriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ