Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bayram tatilini 4 adımda sağlıklı yaşam fırsatına çevirmenin yolu

        Prof. Dr. Temel Yılmaz, Gazete Habertürk'teki köşesinde Ramazan Bayramı'nı sağlıklı yaşama çevirmenin yollarını kaleme aldı.

        1. Yapılan ikramları reddetmeyin ama bitirmeyin de.

        Bayram ziyaretlerinde ikramlar mutlaka olacak, özellikle karbonhidrat, yağ ve şekerden zengin seçenekler bol olacaktır. Bu ikramları özellikle tatlıları geri çevirmek zor olabilir ancak tabağınıza tadımlık olarak alabilirsiniz. Bir dilim su böreğinin yaklaşık 300 kalori olduğunu, harcamak için en az 1 saat yürümeniz gerektiğini unutmayın.

        2. Yemek davetlerine aç gitmeyin, gereksiz kalori almayın.

        Bayram davetlerindeki masalara aç oturmayın. Araştırmalar gösteriyor ki kan şekeri çok düşük halde (hipoglisemik) yemeğe başlandığında hızlı ve çabuk yenir, porsiyon kontrolü güç olur. Davetlere gitmeden önce evde düşük glisemik indeksli bir ara öğün (çavdar/kepek/ tam buğday ekmeğine sandviç), alıp sonra davete girmek çok önemli kural.

        REKLAM

        3. Doğada uzun yürüyüşler yapın.

        Bayram tatilinde mutlaka spor planı yapın. Doğada yürüyüşler veya bisiklet turları planlayın. Fırsatınız varsa denize girin. Özellikle kilosu fazla olanlar ve diyabetliler için bu sporlar insülin direncinin en önemli ilacı. Günde 8-10 bin adımlık bir yürüyüş, 400-500 kalori vermenizi sağlar.

        4. Stresten uzak durun ve kendinize zaman ayırın.

        Bu bayramda telefonları sessize alın. Yapılan çalışmalar sürekli açık olan iletişim araçlarının, cep telefonlarının, bilgisayarların, insanlarda düşük dereceli stres ortamı oluşturduğunu gösteriyor. Bilgisayar ya da televizyonun başında vakit geçirmeyin, dışarı çıkın. Açık havada geçireceğiniz bir iki saat, size tüm yıl ihtiyaç duyduğunuz pozitif enerjiyi verecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ