Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Çocuklarım domuz gribi oldu, iyileşti"

        "Biliyorsunuz bu hafta başından itibaren sürekli hastalığı olan tüm vatandaşlarımız ve okul öncesi çağdaki çocuklarımızı aşılamaya başladık. Ağır hastalık ve buna bağlı olarak ölüm oranları bu gruplarda daha yüksek. Önümüzdeki günlerde okul çağı çocuklar ve yine ihtimal dahilindedir 50 yaşına kadar diğer kişilerin aşılanması söz konusu olabilecek ama bilimsel kurulumuz bu konuda karar vermedi henüz.

        Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yalnızca yüzde 40'ı hasta kişiler. Yeni H1N1 virüsüne karşı bu kadar hazırlıklı olmaya çalışmamızın en önemli sebebi bu. Bu grip için neden hazırlık yapıldı? Mevsimsel grip 65 yaş üstündeki, ağır hastalığı olanlarda ölüme yol açarken yeni virüsün 50 yaş altında sağlıklı kişilerde ciddi hastalık yaptığını görüyoruz. 70 üzerinde ölüm ciddi bir rakamdır. Salgının başlangıcındayız. Biz görevimizi olması gerektiği gibi yaptığımıza inanıyoruz. Toplumun refleksi çok önemli. Bu refleksin oluşmasında basın mensuplarımızın tutumu çok önemlidir. Aşıya karşı vatandaşlarımızda tedirginlik ortaya çıktığını biliyoruz. Türkiye'de de konuya yabancı kişinin kafasını karıştıracak bilgiler ortalıkta dolaşıyoruz. Bu konudaki bilim adamlarına güveneceğiz. Aşıları sipariş edip, yerinde hazırlık gerçekleştirirken bilim adamlarının kararlarına göre davrandık. Aşı konusunu iyi bilirim, Bakanım ama bu aşı kararlarını tek başıma vermedim. Bilim adamlarıyla bu karar verildi.

        Çocuklar için aşılama başladı. 4 ve 24 yaşlarındaki çocuklarım hastalığı geçirdi. Kızımı aşılatmaya fırsat bulamadım. Ağabeyi ve kendisi bu hastalığı geçirdi. Ben de aşılandım. Eşim de bağışıklık sistemiyle ilgili ilaç kullandığı için aşılanmadı. Kızım ve oğlum şimdi çok iyi. Herkes nasıl tedirgin olduysa ben de oldum. Benim ailemin diğer fertleri de Türk vatandaşları ne zaman aşılanırsa o zaman aşılanabilir ler. Aşı sırası kendilerine gelinceye kadar hastalanmazlarsa elbette aşılanacaklar. Kalabalık ailelerde ve okkula giden birey sayısı fazla olan ailelerde hastalığın görülme oranı yüksek. Biz de böyle bir aileyiz.

        10 bin kişi hastalanıyor 1 kişi hayatını kaybediyor. Ama o oran yükselince önemli bir hale geliyor.

        Ukrayna'da hastalık çok hızlı yayıldı. Başından beri niye bu kadar işi sıkı tuttuğumuz tersinden Ukrayna örneğinden çok iyi okunabilir.

        Sağlık çalışanlarından yarılardan fazlası aşılandı diyebilirim. Hacı adaylarının da büyük bölümü aşılandı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ