Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türkiye'de 3 kişi öldü! | Sağlık Haberleri

        HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ

        Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, ülkemizde rastlanan Batı Nil virüsü hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Ertek yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        "Hastalık görüldüğü zaman bildirimi yapılmıştır. Enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi bilimsel bir araştırma kurumu oluşturulmuş ve incelemeler başlatılmıştır. Manisa'da 16 hastada yapılan incelemelerde özellikle hava sıcaklıklarının çok yüksek olmasından nedeniyle kalp, akciğer hastalığı gibi nedenlerden hayatını kaybetmiş. Burada bir hastada Batı Nil virüsüne rastlanmıştır. Bugüne kadar 5 ilden 7 vakaya Batı Nil Ateşi tanısı konuldu. Bu hastalardan 3'ü kaybedildi. Sakarya, İzmir, Aydın ve Isparta'dan toplam 4 yeni vaka daha Batı Nil ateşi olarak tanımlandı"

        BELİRTİLERİ

        "Manisa'da bu vakaların ön tanısının konduğu andan itibaren Ege ve Hacettepe Üniversitesi bu bölgedeki sineklerde araştırmaya başlamıştır. Batı Nil virüsüne yakalananlarda bir belirti ve bulgu olmaz. Yüzde 80'inde durum böyledir, yüzde 20'sinde belirti olarak Batı Nil ateşi başlar. Kuluçka süresi 2-5 gün arasındadır. En önemli belirtileri baş ağrısı, kusma ve bilinç değişikliğidir. Ciddi vakalar hastanelerde yatırılarak izlenmelidir. Batı Nil virüsü için geliştirilmiş bir aşı yoktur. Sivrisineklerle mücadele temel. Kapı ve pencerelerden sivri sineklerin girmesini engellemek, sivrisineğin bol olduğu yerlerde kapalı kısımlarda bulunmak, uzun kollu kıyafetler giymek hastalığı önler."

        SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL

        "Virüsün esas kaynağı kuşlar. Kuşlarda da yoğun bir şekilde ölümlerle seyreder. Yine kuş dışında özellikle atlarda ağır seyreder. Kuş ve at ölümü olan yörelerde de Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı çalışanlarının dikkatli olması ve bu durumla karşılaştıkları zaman Sağlık Bakanlığı yetkililerini bilgilendirmeleri önem taşır.

        Üstüne basa basa söylüyorum, bir salgın söz konusu değildir. İlerleyen günlerde de bunlarla ilgili bilgi vereceğiz.

        Ülkemiz açısından belki ilk defa tanı koyuyoruz ama bu tanı konma laboratuvar kapasitemizin gelişmiş olması, sağlık hizmetine ulaşımın bugün çok daha iyi noktalarda olması nedeniyle bu tanıyı belki koyduk. Daha önceki yıllarda da bu hastalıkların görülmüş olma ihtimali vardır. Bugün mevsimin özellikle sonbahara girmiş olması, sivrisinek faaliyetlerinin azalması ve az sayıda vaka görülmesi bizim açımızdan, vatandaşlarımız açısından ciddi bir tehdit olmadığını gösteriyor"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ