Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Onların kalbi sağda!

        Kalbin göğüs kafesinin sağ tarafında olması anlamında gelen ve 130 bin kişide bir görülen ''dekstrokardi'' ile dünyaya gelen Manisa'lı Sakin Uzun, dekstrokardi olan bireylerin, özellikle acil müdahale durumunda yaşayabilecekleri sıkıntıların önüne geçilmesi için dernek kuracağını bildirdi.

        İki çocuk babası Uzun (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalbi sağ tarafta doğanların büyük bölümünün iç organlarının da normal bireylere göre ters tarafta olduğunu belirterek, bu durumun özellikle sağlık hizmetlerini alırken bazı sorunlar yaşanmasına neden olduğunu kaydetti.

        Karşı karşıya oldukları en büyük riskin ise acil müdahaleler olduğunu ifade eden Uzun, kimliklerinde ya da vücutları üzerinde dekstrokardi olduklarını betimleyen herhangi bir uyarı bulunmadığı için, yanlış ya da geç müdahaleye maruz kalma risklerinin artığını belirtti.

        Türkiye'de dekstrokardi vakalarının bir çatı altında toplanması için girişim başlattığını anlatan Uzun, ''Bir çatı altında toplanırsak, dekstrokardililerin ortak bir uyarıcı mekanizmasının oluşturulmasını da sağlayabilir, olası sorunların önüne geçebiliriz'' diye konuştu.

        Uzun, öncelikli amacının dekstrokardililerin kimliklerine bu durumu belirten bir ifade konulmasını ve acil durumlar için üzerlerinde sağlık durumlarını belirten bir işaret taşımalarını sağlamak olduğunu söyledi.

        Uzun, tüm dekstrokardi ile doğanları derneğe üye olmaya davet etti.

        Turgutlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sabri Taşçıoğlu, hastanın durumunu beyan etmemesi halinde, hekimin muayene ve müdahalede sıkıntı yaşayabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

        ''Vatandaşımızın düşüncesi çok yerinde bir düşünce. Olası bir acil müdahalede sağdan kalplilik sorun yaratabilir. Bu tür vakalar özellikle bilinç kaybıyla hastaneye ulaştırıldıklarında, müdahalede gecikmeler yaşanabilir. Bu durumdaki şahıslara acil müdahaleleri hızlandıracak olan bu projenin gerçekleşmesi bizleri de mutlu edecektir.''

        Turgutlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Jülide Çeldir Emre de Uzun'un hayata geçirmek için girişim başlattığı projenin önemine dikkati çekerek, dekstrokardilerin kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.

        Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Aile hekimlerimiz saha çalışmalarında bu bilgileri toplayıp hasta kayıtlarına geçmeli. Bu tür durumları olan şahıslar mahallelerinde bağlı bulundukları aile hekimlerine bilgi vererek kendilerini hasta kayıt sistemine kayıt ettirmeliler. Hasta kayıt sisteminde bir uyarı sistemi geliştirilirse, hasta bize geldiği zaman kayıtlarında durumunu görmemiz mümkün olur. Dekstrokardi vakalarının durumunu bildirecek bir kayıt veya bir işaretleme mutlaka yapılmalı.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ