Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Posadan probiyotik yoğurt üretecekler

        Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ayar'ın hazırladığı ve TÜBİTAK'ın desteklediği ''Diyet Lif Değeri Yüksek Bazı Gıda Sanayi Artıklarının Yoğurt ve Dondurmada Kullanılabilirliği ve Bu Ürünlerin Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması'' konulu proje kapsamında, gıda sanayi artıklarının tüketimde değerlendirilmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar yürütülecek.

        230 bin lira bütçesi olan 3 yıllık proje kapsamında meyve suyu, şarap, malt, sıvı yağ ve pirinç fabrikalarından alınacak bitkisel kaynaklı artıklardan diyet lif üretilecek. Üretilen diyet lifler de belirlenen oranlarda dondurma ve yoğurda katılarak, sindirim işlemini ve sistemini düzenleyici probiyotik (içinde sindirim sistemi için yararlı mikroorganizma içeren gıda) niteliği olan ürünler geliştirilecek.

        Katma değeri olmadığı için işlendikten sonra çöpe atılan gıda posalarının bu yöntemle ekonomiye kazandırılması, milyon dolarlar ödenerek ithal edilen diyet lif ürünleri ithalatını azaltacak.

        AA muhabirine açıklama yapan Doç. Dr. Ayar, projeyle daha çok sindirim sistemindeki işlevsel özellikleri nedeniyle ilgi çeken diyet liflerin bazı gıda sanayi artıklarından üretilmesinin ve üretilen diyet liflerin yoğurt ve dondurma gibi süt ürünlerine ilave edilerek daha besleyici ve fonksiyonel süt ürünlerinin üretiminin amaçlandığını söyledi.

        Türkiye'de diyet lif üretilmediğini ve bu ihtiyacın ithalat yöntemiyle karşılandığına dikkati çeken Ayar, şöyle konuştu:

        ''Bu çalışmayla ilk önce değişik gıda sanayi artıklarından değişik yöntemlerle diyet lif üretilmeye çalışılacaktır. Yine, diyet lif üretimi esnasında gıdalara ilave edilerek dayanıklılıklarını ve besin değerlerini arttıracak bazı yan ürünler elde edilmeye çalışılacaktır. Diyet lif üretiminde olumlu sonuçlar aldığımız lif kaynaklarını üreten işletmelerle daha sonra temasa geçilerek kullanılan hammadde ve üretim sisteminin daha etkin kontrolü sağlanacak, bu sayede de kalite özellikleri çok daha yüksek olan diyet lifler üretilebilecektir. Gıda sanayi artıklarından üreteceğimiz diyet lifleri kullanarak, sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayan ve probiyotik özelliğe sahip dondurma ve yoğurt üreteceğiz. Niye? Çünkü dondurma ve yoğurt iyi birer besin. Baktığınızda, daha çok hayvansal besin kaynakları ama beslenmede hayvansal ve bitkisel besin kaynaklarının bütünleştirilmesi gerekiyor. Biz bu eksikliği gidermeyi hedefliyoruz.''

        HAYVAN YEMİ OLARAK KULLANILIYOR

        Gıda sanayi artıklarının yeterli oranda değerlendirilemediğini düşündüğünü ifade eden Ayar, çalışmayla meyve suyu, şarap, malt, sıvı yağ ve pirinç gibi gıda işletmelerinden alınacak bitkisel artıklardan üretilecek diyet liflerin ekonomiye kazandırılacağını söyledi.

        Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda diyet liflerin prebiyotik (İnsan vücudunda bulunan probiyotik bakterilerin üreyip çoğalmalarına katkı sağlayan) etkiye sahip olduğunun ortaya konduğuna dikkati çeken Ayar, ''Prebiyotik maddeler mideden olduğu gibi bağırsaklara geçiyor, burada yararlı mikroorganizmalar bunları besin kaynağı olarak değerlendiriyor ve zararlı mikroorganizmalara karşı güçleri artmış oluyor. Uygun şekilde diyet lif kullandıklarında insanlar kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları yaşamıyor'' diye konuştu.

        Çalışmayla katma değeri düşük gıda sanayi artıklarından yüksek katma değere sahip diyet lifler elde edeceklerine işaret eden Ayar, hayvan yemi olarak kullanılan gıda sanayi artıklarının diyet lifler haline getirilerek, uygun üretim sistemi ve ambalajlama imkanlarının oluşturulmasıyla doğrudan tüketime de sunulabileceğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ