Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Madde bağımlıları SODES'le hayata tutunuyor

        Şanlıurfa'da madde bağımlılarının rehabilitasyonuna yönelik faaliyet gösteren SODES Gençlik Kültür ve Eğitim Merkezi, ücretsiz sağlık hizmetinin yanı sıra sportif ve sosyal faaliyetlerle bağımlıları hayata kazandırıyor.

        Eyvan Kültür Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneğince geçen yıl hazırlanan ve DPT'ye sunulan Madde Bağımlılarının Psikososyal Rehabilitasyonu Projesi, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamına alındı.

        Şanlıurfa Valiliğince finanse edilen proje için Belediye Başkanlığı da Harrankapı Mahallesi'nde bir merkez tahsis etti. Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortağı olduğu proje, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneğinin (TÜMSİAD) de katkısıyla birkaç ay önce hayata geçirildi.

        İlk dönem çeşitli yaş gruplarından 10'u yatılı toplam 32 bağımlı rehabilitasyon programına alındı. Yaklaşık 4 ay boyunca sağlık hizmetlerinin yanı sıra bağlama, ney, ebru, bilgisayar kursları, mesleki eğitimler ve yoğunlaştırılmış sportif faaliyetlerle rehabilite edilen hastalar, iki haftada bir düzenlenen şehirlerarası gezilerle stres attı.

        Bağımlılara rehabilitasyon sürecinde, emekli din adamları tarafından değerler eğitimi verildi. Zamanlarının çoğunu merkezde geçiren ve kitap okuma alışkanlığı kazandırılan bağımlıların tamamı zararlı alışkanlıklarından kurtularak yeni bir yaşama adım attı.

        Tedavi sürecinde bağımlıların aileleriyle sürekli irtibatta olan merkezdeki görevliler, 4 aylık eğitimi tamamlayanlarla bağlantıyı kesmedi. Rehabilitasyon döneminde sağlığına kavuşan ve bir kısmı işe yerleştirilerek aile bütçesine katkıda bulunmaya başlayan eski bağımlılar, artık gençleri madde bağımlılığından uzak tutmak amacıyla gönüllü faaliyetler yürütüyor.

        Proje koordinatörü Mesut Buğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun kanayan yarası olan madde bağımlılığının rehabilitasyon sürecini hastaları hayırlı işler ve güzel faaliyetlerle meşgul ederek koordine ettiklerini söyledi.

        Merkeze gelen bağımlıların tedavisini Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği uzmanlarının yürüttüğünü ifade eden Buğrul, bunun yanı sıra çeşitli konularda eğitim programları ve sosyal aktiviteler düzenlediklerini belirtti.

        Bağımlıları sürekli çeşitli aktivitelerle meşgul ettiklerini ve manevi boşluklarını emekli din görevlilerinin verdiği değerler eğitimiyle doldurmaya çalıştıklarını söyleyen Buğrul, şunları kaydetti:

        ''Bağımlıların rehabilitasyon süreci 4 aylık eğitimle bitmiyor. Derneğin gönüllü üyeleri rehabilitasyona katılanların takibini sağlıyor. Merkeze davet ederek motivasyonlarını sağlamaya çalışıyoruz. Rehabilitasyon sürecinden geçirilen ilk hastamız eroin bağımlısıydı, şimdi kurtuldu ve servis şoförlüğü yapıyor, evine, ailesine faydalı birey oldu. Amacımız diğer bağımlıları da hayata bağlamak.''

        Psikiyatri uzmanı Dr. Mehmet Kemal Dumlu da vakıf ve hastane ortaklığında yürütülen projede bağımlıların tedavi hizmetini yürütmeye çalıştıklarını belirtti.

        Sosyal etkinliklerin yanı sıra değerler eğitimi ile yeniden yaşama bağlanan bağımlılar için merkezde yatılı hizmet de verildiğini ifade eden Dumlu, ''Daha ağır hastaları ve kalacak yeri olmayanları yatılı tedavi ediyoruz. Diğerleri ise gündüz geliyor. Hastalarımızın burada ilaçları ücretsiz karşılanıyor ve tedavileri yapılıyor'' diye konuştu.

        -''Hayatım düzene girdi, çok mutluyum''-

        Merkezde rehabilitasyon gören 49 yaşındaki Mustafa P, daha önce alkol bağımlısı olduğunu ancak merkeze geldikten sonra manevi boşluğunu giderme imkanı bulduğunu ve zararlı alışkanlığından kurtulduğunu söyledi.

        Merkezde iyi ilişkiler kurduklarını, kendini iyi hissettiğini belirten Mustafa P, böyle sıkıntıları olanları eğitimlere katılmaya davet etti.

        Mehmet M. ise KPSS'ye hazırlık süreci ve çevresel etkenlerle psikolojik sorunlar yaşamaya başladığını, ilaç tedavisiyle sorunlarından kurtulmaya çalıştığını belirtti.

        İlaç tedavisinin tek başına sorunları çözmediğini, merkezde yatılı olarak bir süre kaldığını kaydeden Mehmet M, ''Rehabilitasyonun ardından artık ilaç kullanmıyorum. Hayatım düzene girdi. Artık çok mutluyum'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ