Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık çekicilik cinsellik fiziksel çekinceler cinsel başarı Türk erkeği Türk kadını Avrupa Cinsel Sağlık Birliği ve Aile Sağlığı Araştırma Derneği Aile Sağlığı Araştırma Derneği

        GAZETE HABERTÜRK / CEYDA ERENOĞLU

        FİZİKSEL ÇEKİNCELERİN CİNSELLİĞE ETKİSİ -YAZI DİZİSİ - 1

        Avrupa Cinsel Sağlık Birliği ve Aile Sağlığı Araştırma Derneği tarafından yapılan araştırmalar, kendini şişman bulan her 10 kadından 7’sinin cinsel sorunlarla karşılaştığını gözler önüne seriyor.

        Avrupa Cinsel Sağlık Birliği’nin Türkiye temsilcisi olan Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin (ASAD), 2011 yılında 1000’e yakın katılımcıyla gerçekleştirdiği Avrupa Cinsel Tıp Kongresi’nde sunulan araştırmasında, Türk erkeklerinde ve kadınlarında fiziksel çekincelerin cinsel sorunlara yol açtığı gözler önüne seriliyor. Avrupa Cinsel Sağlık Birliği ve Aile Sağlığı Araştırma Derneği, son yılların en tartışılan konularından olan vücut imajı sorunlarının ve yeme bozukluklarının son derece çarpıcı sonuçları olduğuna dikkat çekiyor.

        KAYGI YÜKSEK

        Yapılan araştırmada, dünyada her 70-80 yılda 50 bin kişinin yeme bozuklukları nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Amerika’da 7 milyon kadın ve 1 milyon erkek yeme bozukluğu sorunu yaşıyor. Yapılan çalışmalar, kadınların yüzde 45’inin, erkeklerin ise yüzde 25’inin diyet yaptığını gösteriyor. Dünyadaki her 2 kadından 1’i vücut imajı sorunu, 10 kadından 8’i de vücuduyla ilgili hafif, orta veya yüksek derecede tatminsizlik yaşıyor. Kadınlar her 15 dakikada, erkeklerse her 20 dakikada bir vücutlarıyla ilgili kaygıya kapılıyor. Kadınların yarısından fazlası vücutlarının şeklinin ve kilolarının, seks yaşamlarını olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor. İngiltere’de yapılan araştırmalar, sigara içen kadınların neredeyse yarısının sigarayı bırakmama nedeninin kilo kontrolü olduğunu gösteriyor. İş bununla da kalmıyor ve bu kadınların yüzde 25’inin, yaşamlarını sigara nedeniyle yitirdikleri ortaya çıkıyor. Kısacası, vücut imajı problemleri masum ve çok az kişide görülen takıntıların ötesinde bir önem taşıyor. Sorun bununla da sınırlı değil. Pek çok kişi güzel, çekici ve genç görünmenin yollarını ararken; cinsel yaşamını olumsuz etkilediğinin farkına varamıyor.

        AŞIRI KİLOYA DİKKAT!

        Obezite ve kilo fazlalığı, her 2 cinste cinsel performansı zedelese de; her kilolu insanın cinsellikte başarısız olduğu inanışı doğru bulunmuyor ve cinsel başarı sadece cinsel fonksiyon sorunundan uzak olmak anlamına gelmiyor. Bu noktada hem fiziksel, hem psikolojik, hem de duygusal açıdan tatmin gerekiyor. Kilolu bir kişinin eşiyle mutlu, tatminkâr ve kaliteli bir cinsel yaşama sahip olamayacağı yaklaşımı doğru bulunmuyor. Buna karşın, aşırı kilonun uzun vadede en azından organik bakımdan cinsel fonksiyonları risk altına alabileceği belirtiliyor. Kilo fazlalığı ve obezitenin organik yönden istek ve uyarılma süreçlerini olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor. Obezite, kilo fazlalığı, bel çevresi kalınlığı, ensülin direnci, yüksek kolesterol, diyabet ve tansiyon seviyeleri cinsellik açısından en etkili faktörler. Kilo fazlalığı ve obezite hem testosteron gibi cinsel hormonları düşürüyor hem de damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunun sonucunda erkeklerde sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik, kadınlardaysa uyarılma ve orgazm problemleri yaşanıyor.

        FİZİKSEL YETERSİZLİK HİSSİ CİNSEL SORUN NEDENİ

        Aile Sağlığı Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ece Hattat ile Avrupa Cinsel Sağlık Birliği Başkanı İrem Hattat, Türk erkek ve kadınlarını içeren araştırmalarının çarpıcı sonuçlarını şöyle özetliyor:

        - Türk erkeklerinin yüzde 61’i, Türk kadınlarının ise yüzde 79’u fiziksel ve cinsel çekicilik anlamında özgüven eksikliği yaşıyor.

        - Türk kadınlarının yüzde 80’i kiloları hakkında aşırı olumsuz hislere sahipken, yüzde 52’si cinsel organları, cinsel aktiviteleri ve istekleriyle ilgili kaygı yaşıyor.

        - Türk erkeklerinin yüzde 72’si cinsel organları hakkında hafif, orta ve yüksek derecede endişe duyuyor.

        - Kendini fiziksel olarak çekici bulmayan 10 erkeğin 7’si cinsel ilişkide tatminsizlik, 5’iyse sertleşme problemi yaşıyor.

        - Kendini çekici görmeyen 10 kadından 7’si cinsel isteksizlik, orgazm problemi ve cinsel tatminsizlik yaşarken; 8’i uyarılma zorluğuyla karşı karşıya kalıyor.

        ÇEKİCİ İNSAN CİNSELLİKTE BAŞARILI MI?

        Araştırma sonuçları, katılımcıların yüzde 89’unun, çekici bir insanın cinsellikte de başarılı olacağına inandığını gösteriyor. Her 4 kişiden 1’i ideal fiziksel özelliklerde olmayı karşı cinse çekici gözükmek için istiyor. Katılımcıların yüzde 92’si “Daha çekici olsaydım hiçbir cinsel problemim kalmazdı” derken, “Sizi yüzde 10 daha mutlu, ama yüzde 10 daha az çekici yapacak bir hap olsaydı kullanır mıydınız?” sorusuna yüzde 68’lik oranda, “Kesinlikle hayır” diyor. Bu, kişinin daha az çekici olmak yerine mutluluğu reddetmeye hazır olduğunu gösteriyor. Yine katılımcıların büyük bölümü (yüzde 78) cinsellikte başarılı olmak için estetik ameliyat olabileceğini söylüyor. Uzmanlara göreyse güzelliğin cinsellikte başarı garantisi olarak görülmesi büyük bir yanlış.

        ÇİFTLER İLETİŞİM KURAMIYOR

        Araştırma sonuçları çiftler arasında ciddi bir iletişim eksikliği olduğunu gösteriyor. “Dış görüşünüzle ilgili endişelerinizi kiminle paylaşırsınız?” sorusuna verilen yanıtlar, birçok kişinin bu konuyu partnerleriyle paylaşamadığını gösteriyor. Bu da katılımcıların kendilerinde buldukları (belki de partnerlerinin önemsemediği) fiziksel kusurlarla çok fazla meşgul olup utandıklarını gözler önüne seriyor. Oysa cinsel sağlıkta, iletişimin altın kural olarak benimsenmesi gerekiyor. İletişim hem cinsel paylaşımı daha tatminkâr hale getiriyor hem de cinsel sorunların daha kolay çözülmesini sağlıyor. Bu nedenle, “Cinsel sorunlar karşısında ne hissediyorsunuz?” diye sorulan hastaların kendilerini yetersiz, endişeli, üzgün ve depresif hissettikleri görülüyor.

        İÇE DÖNÜK KADINLARIN İŞLEV BOZUKLUĞU DAHA ÇOK

        Kişilik yapısının, kişinin hayatının her cephesi gibi cinselliğe bakışını ve yaşayışını da etkilediğinin unutulmaması gerekiyor. Çok katı olmak, cinsel yaşamı ciddi oranda sınırlıyor. Cinsellik; eşler arasında karşılıklı zevk almayı, keyfi, mutluluğu sağlayan bir yaşantı olarak değerlendiriliyor. Kişilik yapısı olarak içe dönük kadınların, dışa dönük davranışlar sergileyen kadınlardan daha çok cinsel işlev bozukluğu gösterdikleri görülüyor.

        TÜRK ERKEĞİ DOLGUN HATLARI SEVİYOR

        ASAD’ın sonuçlarına göre Türk kadınları kilo bakımından aşırı ince ölçüleri severken, Türk erkeklerinin beklentilerinin sadece kilo odaklı olmaması dikkat çekiyor. Kadın katılımcıların kendileri için ideal bulduğu beden 34-36’yken, erkek katılımcılar kadınlar için 38-40 bedeni ideal buluyor. Bu sonuçlar, Türk kadınlarının eşlerine çekici gözükmek için kendilerine aşırı yüksek kilo standartları koymaları gerekmediğini gözler önüne seriyor.

        YARIN: Cinsellik birinci gelinmesi gereken bir yarış olmamalı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ